Скандинавският имотен пазар е по-атрактивен от когато и да било. А чуждестранните инвеститори се насочват към него преди да е станало прекалено късно.

Според изчисленията на Newsec - консултантска компания в областта на имотния сектор, броят на сделките на пазара могат да нараснат с 10% до рекордните 60 милиарда долара през тази година.

Това сравнително се равнява на британския пазар, чието население е близо две пъти по-голямо от това на Скандинавските държави, пише Bloomberg.

По думите на Макс Баркли, който е ръководител на компанията, досега никога не е имало такъв интерес от инвеститорите. Но въпреки че пазарът в региона е малък, той е богат и предлага висок стандарт на живот и добро качество на публичните услуги. А всички тези фактори са определящи за привличането на повече инвестиции в имотния сектор.

Швеция, която е най-голямата скандинавска икономика, отчита 5,3 милиарда долара под формата на сделки за периода между януари и март, което е най-доброто тримесечие за страната в историята.

Междувременно цените на имотите продължават да чупят рекорди всеки път, когато бъдат публикувани актуални данни. В Швеция цените на жилищата са нараснали със 17% на годишна база през март.

Страните от региона привличат и все повече големи фондове. Пример за това е гигантът Blackstone, който инвестира основно в складови и логистични площи.

По изчисленията на Newsec институционалните инвеститори ще притежават около 20 на сто от пазара до 2030 година при дял за тях от около 12 на сто към момента.