Чуждите инвеститори се състезават да купуват жилища в Нова Зеландия преди да влязат в сила правилата, които ограничават продажбите на имоти на чужденци.

Около 10% от продажбите на жилищни имоти в курортния град Куинстаун през първото тримесечие са направени от хора без новозеландско гражданство или виза за постоянно пребиваване, показва официалната статистика. Това е почти двойно повече отколкото през предходните 3 месеца.

Нова Зеландия забрани на чужденци да купуват жилища

Тази страна забрани на чужденци да купуват жилища

В опит да охлади пазара

В Окланд покупките от чужденци се повишават за второ поредно тримесечие, достигайки до 19% в някои предградия на най-големия град в страната, пише Bloomberg.

Новото правителство дойде на власт в края на миналата година, обещавайки да се заеме с кризата с поскъпващите жилища, вземайки редица мерки, включително забрана за чуждестранни спекуланти да купуват жилищни имоти. Предложенията в момента се обсъждат в парламента и все още не са се превърнали в закон.

Чужденците купуват все повече жилища в Нова Зеландия

Чужденците купуват все повече жилища в Нова Зеландия

"Обсъждането на изменения в Закона за чуждестранните инвестиции може да е фактор за скорошното увеличение на дела на прехвърлянията към хора, които не са жители и граждани на Нова Зеландия", обясни Мелиса МакКензи, ръководител на имотната статистика в националната статистическа служба на островната държава.

Търсенето на имоти и недостигът в предлагането повишиха цените през последните 6 години, въпреки че правилата на централната банка за кредитиране забавиха инфлацията в цените на жилищата от нейния двуцифрен темп. Цените в Нова Зеландия се увеличават с 6.9% през май спрямо година по-рано, според данни от Quotable Value.

Нова Зеландия ще се лиши от чуждите работници, когато най-много се нуждае от тях

Развита държава ще се лиши от чуждите работници, когато най-много се нуждае от тях

Властите ограничават броя на имигрантите, а местните не могат да вършат работата им

Все пак, средните цени в Куинстаун са нараснали с 9.6% до 1.15 млн. новозеландски долара (810 000 щатски долара), което го превръща в най-скъпото място за покупка на жилище извън няколко предградия в Окланд.

На национално равнище малко над 3% от домашните прехвърляния през първото тримесечие са свързани с чужденци. Освен покупките, прехвърлянията включват домове на починали членове на семейството, брачни споразумения и други административни промени.