Пазарът на бизнес имоти ще посрещне 2022 година с признаци на възстановяване, прогнозират от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Динамика и активно търсене на интересни активи във всички сегменти - така още през 2021 година започна да отговаря бизнесът на месеците неяснота и забавяне.

"Ако в началото на 2021 г. инвеститорите в цял свят все още изпитваха притеснения и не можеха да прогнозират продължителността и щетите на COVID-19 кризата, то в края на годината виждаме нова тенденция - решителност за придобиване на недвижима собственост", коментира Явор Костов, оперативен директор на Cushman & Wakefield Forton.

Според него наличието на свободни капитали и липсата на алтернатива за инвестиция водят до неочаквано силно търсене. "На път сме да затворим сделки за активи, които от години търсят своя нов собственик", коментира Костов.

Тренд за годината ще са придобиванията на имоти, които не са били на фокус досега - офис сгради с потенциал за покачване на стойността, парцели на по-слабо атрактивни локации. Продължава и интересът към сделки със земя за логистични, търговски и жилищни проекти.

Причината е преосмислянето на стратегиите от страна на участниците на пазара. Много от тях са склонни да инвестират и в по-компромисни активи, за да постигнат доходност за парите си в условията на растяща инфлация и покачване на строителната себестойност. Открояваща се тенденция е и завръщането на чуждите инвеститори, които разширяват присъствието си в региона.

В сегмента на търговските площи се очаква да продължи вълната от развитие на проекти за ритейл паркове, която по-осезаемо се усети през отминаващата година. 2021 г. приключва с около 215 000 кв.м работещи ритейл паркове, а още около 130 000 кв. м са в строеж или на етап планиране. Има търсене от търсенето от страна на дискаунт вериги, дрогерии, спортни магазини, супермаркети и специализирани магазини за обзавеждане и стоки за дома, които търсят възможности за разрастване извън големите градове. Прогнозата е тези търговци да продължат активната си експанзия и през новата година.

В офис сегмента устойчивият дял на работата от вкъщи промени плановете за разширения на редица компании и те се пренасочиха към по-гъвкави и креативни решения. Тази тенденция води до така наречената "работа отвсякъде". Затова и много компании вече залагат на работни площи, подлежащи на лесна трансформация с малък разход на ресурси. Прогнозите са през 2022 година концепцията на споделени офис пространства да навлезе активно и в големите сгради в утвърдените бизнес локации в София. Първоначално този модел се развиваше основно в пригодени за целта сгради в централната част на града.

"В условията на здравна криза и несигурност, бизнесът търси по-гъвкави решения, за да може да реагира според промените в средата", коментира Йордан Кръстев, мениджър Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.