КомпаниятаNew World Development смята да се справи с жилищната криза в Хинконг. Пазарът на имоти там е известен като най-недостъпният жилищен пазар в света. Компанията смята да продава жилища на половин цена от пазарната им стойност, предаде Bloomberg.

Компанията е един от най-големите строителни предприемачи в Хонконг и ще финансира разработването на проект, който се очаква да осигури 300 жилища с една до три спални. Организацията с нестопанска цел на компанията New World Build For Good ще проектира домовете, които ще се предлагат на приблизително с 50% или 60% отстъпка от пазарната цена.

Очакванията на New World са продажбите да покрият разходите за строителство.

Програмата е първият субсидиран жилищен проект, иницииран от частния сектор. Не от скоро правителството и строителните предприемачи са подложени на натиск да облекчат кризата на пазара на имоти.

В предложението на New World купувачите могат да закупят апартаментите с авансови вноски от 5%, в сравнение с най-малко 10% за жилища на частния сектор.

"Като голяма корпорация в Хонконг чувстваме отговорност да решим проблема с жилищната криза", каза главният изпълнителен директор на New World Адриан Ченг.

Досега само правителството е инициирало подобни проекти, за да помогне на хората с по-ниски доходи да се сдобият с дом.