Тенденцията по-голяма част от купувачите да се ориентират към придобиването на по-големи жилища в Гърция става все по-често срещана, което започна да се отразява на пазара на имоти, особено след избухването на пандемията.

Какво се случва: всеки втори купувач в южната ни съседка вече предпочита придобиването на жилище с площ над 75 квадратни метра, според национално проучване на RE/MAX Гърция, цитирано от Ekathimerini.

Като цяло това не е характерно само за Гърция, а по-скоро е международна тенденция. Най-голямата причина за това явление в увеличаването на броя на хората, работещи дистанционно, напълно или само за няколко дни в седмицата. От там се породи и нужда от допълнителна стая в дома, която да се превърне в работно пространство.

Проучването показва, че 27% от купувачите в съседна Гърция са предпочели жилища от 76-100 кв.м - най-популярната категория, докато всеки пети купувач избира имоти от 100-150 кв.м.

На този фон за много голямата част от населението новопостроено жилище в Гърция се превръща в непостижима мечта. Наскоро други данни показаха нов рекорд в ръста на цените на имотите при съседите ни.

По данни на централната банка на Гърция за първото тримесечие на тази година цените са се повишили с цели 14,5% на годишна база. Цените в двата най-големи градски центъра са нараснали с 16,5% в Атика и 16,1% в Солун. Цените в другите големи градове са се увеличили с 13,1%.

Ръстът на цените в Атика е толкова голям, че за второ поредно тримесечие историческият връх на годишна база е надминат. През четвъртото тримесечие на 2022 г. покачването на цените на годишна база е достигнало 15,2%, което е най-високото от десетилетия. В Солун е отчетен ръст от 14,5% през последните три месеца на 2022 г.

Да си купят ново жилище в Гърция става все по-невъзможно за местните

Да си купят ново жилище в Гърция става все по-невъзможно за местните

Средната офертна цена за ново жилище се движи около 3500-4500 евро на кв.м.

В Атика цените са нараснали с 68% от първото тримесечие на 2017 г. За сравнение средния ръст за страната е 49 % за периода 2017-2023 г.

Новопостроените имоти отчетоха голямо увеличение от 12,8%, докато тези на вторичния пазар отбелязаха увеличение от 15,6% в сравнение със същия период на 2022 г.

Освен по-голямото вътрешното търсене на имотния пазар, по-рязкото увеличение на цените в Атика през първото тримесечие на тази година се дължи на факта, че е има и много чуждестранните инвеститори.

През тази година се отчита необичаен ръст на чуждестранните инвестиции чрез програмата Златна виза. Минималният инвестиционен праг за придобиване на имоти в центъра на Атина, северните и южните предградия, Санторини, Миконос и община Солун ще се удвои от 1 август до 500 000 евро, което доведе до бум в търсенето на жилища преди този срок.