Повечето гърци все по-трудно намират имот в родината си, който могат да си позволят. Най-голямата пречка, която трябва да преодолеят, е не толкова увеличението на лихвените проценти по ипотечните кредити, колкото резкият скок в продажните цени, съобщава в. Kathimerini.

По данни на централната банка на Гърция средният годишен ръст за цялата страна през 2023 г. е 13,8%, в сравнение с увеличение от 11,9% през 2022 г.

Цените на старите апартаменти са се увеличили с 14,5%, в сравнение с увеличение от 11,6% през 2022 г.

Продавачи на жилища в Гърция искат от 25% до над 45% по-висока цени в сравнение с реалните пазарни

Продавачи на жилища в Гърция искат от 25% до над 45% по-висока цени в сравнение с реалните пазарни

Продавачите искат прекалено високи цени на имотите си, които по никакъв начин не съответстват на реалността на пазарните

Ръстът и на новите апартаменти е сериозен. В този сегмент средно годишно увеличение възлиза на 12,7%, в сравнение с увеличение от 12,5% през 2022 г. Съответно през първото тримесечие на 2024 г. средногодишното увеличение на цените възлиза на 10,4%.

От началото на 2017 г. до първото тримесечие на тази година увеличението на цените на жилищата в национален мащаб достигна 66%, докато в Атика увеличението на цените беше още по-голямо - цели 85%.

При тези цифри не е изненада защо заинтересованите купувачи намират, че настоящата ситуация е с доста пречки и трудна за придобиване на жилище, дори ако отговарят на изискванията за ипотечен кредит.