Пазарът на имоти в Гърция не в особено добра позиция в момента. Цените на апартаментите в Гърция са се повишили с 13,4% през 2023 г. Освен че ръстът продължава, той е и по-значителен от миналогодишния, като през 2022 г. той е бил от 11,9%, според данни на централната банка на страната Bank of Greece.

Не стига това, ами и продавачите искат прекалено високи цени на имотите си, които по никакъв начин не съответстват на реалността на пазарните цени в момента.

Съществуват значителни разминавания между очакванията на продавачите и реалността, когато става въпрос за сделки с имоти в Атика - един от най-желаните за покупки на имоти райони в Гърция. Това сочат данните относно продажбите през 2023 г., събрани от мрежата от офиси за недвижими имоти RE/MAX Hellas и индекса на цените Spitogatos (SPI) на онлайн мрежа за обяви Spitogatos.gr.

Най-голямото несъответствие се открива в южните предградия, където търсените цени са със средно с 25% по-високи в сравнение с реалните продажни цени, сравнение с тези от имотната RE/MAX.

Ако трябва да се конкретизира търсената цена в обявите е 3664 евро/кв.м, а сключените сделки - за 2755 евро/кв.м. средно.

Несъответствието показва инфлация на цените, която може да доведе до корекция, особено ако интересът към покупка от чужбина започне да намалява.

Според източници от сектора на недвижими имоти, цитирани от в. Kathimerini, от 2022 г. нататък е било очевидно, че е имало скок в очакванията на продавачите в южните предградия, дори за имоти, които не предлагат качествени характеристики, оправдаващи исканите цени. Показателно е, че дори ако апартаментът за продажба не е близо до плажа, не е в непосредствена близост до Елинико и се нуждае от сериозни ремонтни дейности, офертните цени са много високи в сравнение с други части на Атика.

В град като Алимос например офертната цена вече достига 4788 евро/кв.м, докато по данни на RE/MAX новите сгради в района през 2023 г. са се продавали за 4000 евро/кв.м. като по-старите имоти вървят за 2530 евро/кв.м. - 47% разлика. В Глифада разминаването е 12%, като исканата цена достига 4811 евро/кв.м, а реалните продажби са 4230 евро/кв.м.

При продажбите на жилища, дори в настоящата среда на голямо търсене, обикновено има марж за договаряне, който в зависимост от района и отделния имот може да бъде или незначителен, или да е 15%. Следователно отклонение от 5-10% се счита за нормално. Данните обаче показват, че в южните предградия и други райони на Атика несъответствията са много по-големи.

Друг пример е центъра на Пирея, където средната офертна цена е 2 333 евро/кв.м, а продажните цени не надвишават 1 950 евро/кв.м. - т.е. с 16,4% по-ниска.

Големият ръст на офертните цени, който надминава 30% през последната година, е подхранван от принудителното изместване на чуждестранни инвеститори, чрез програмата "Златна виза".