Инфлацията ще влияе силно на пазара на жилища поне през първите месеци на 2022 г. Увеличението на спестяванията на потребителите и желанието им да ги съхранят ще увеличи и дела на сделките с имоти с пари в брой. Това заяви изпълнителният директор на компанията за недвижими имоти "Адрес" Гергана Тенекеджиева.

Според прогнозите очакваното обезценяване на парите ще мотивира все повече купувачи да вложат средствата си в имот, който да отдават под наем или просто подтикнати от желание да спасят спестяванията си. Това от своя страна ще рефлектира в покачване на броя на сделките ново строителство, което пък от своя страна ще увеличи новите проекти, които предстои да излязат на пазара през 2022 г. , се казва в прогнозата на компанията за следващата година.

Ако не се броят първите няколко месеца в началото на пандемията, пазарът на недвижими имоти отбеляза истински бум по отношение на търсенето и сделките. Броят на сключените сделки за имоти в София през третото тримесечие на 2021 г. например нараства с 20%, спрямо същия период на кризисната 2020 г., според данните на Агенцията по вписванията.Това е най-високото ниво от 2008 г. насам.

Изглежда и следващата година няма да отстъпва по брой сключени сделки. "Инфлацията ще кара все повече купувачи да инвестират спестяванията си в имот, което безспорно ще стимулира динамиката при новото строителство. Развитието на новите проекти ще се катализира и от друг фактор. Много потребители ще търсят опции за разширяване на домакинствата си и ще правят двойни сделки, продавайки жилищата си, за да се сдобият с по-големи. Ниските лихви по ипотеките ще дадат допълнителна сигурност на тези клиенти", коментира тя.

Най-предпочитаните квартали ще са новоизграждащите се, каквито са Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Овча купел, които ще привличат купувачите с разнообразно предлагане и качествени нови проекти, но и старите утвърдени и престижни райони като Иван Вазов, Яворов, Център, долната част на Лозенец, които ще продължат да държат най-високите пазарни нива в столицата.

По думите ѝ, предстоящата 2022 година ще продължи с темпа на 2021 г., като е необходимо да се съблюдават 3 основни фактора.

"ЕЦБ няма да рискува икономиките си и да увеличи лихвите, а напротив - допълнителният им е спад е много вероятен, което е предпоставка за активен жилищен пазар. Инфлацията ще влияе силно на пазара поне през първите месеци на 2022 г. А увеличението на спестяванията на потребителите и желанието им да ги съхранят ще увеличи и дела на сделките с пари в брой", казва Тенекеджиева.

Според нея, през 2021 г. сме станали свидетели на най-малкия дял на ипотеки, отнесени към броя сделки за последните 5 години - тенденция, която ще продължи да се развива и през предстоящите 12 месеца. Няма да има превес в търсенето на двустайни или тристайни жилища, тъй като и двата типа имоти ще бъдат обект на интерес от страна на купувачите в зависимост от нуждите им.

Може да има и включване на още продавачи, които преди това са купували със спекулативна цел. Те са наясно, че през 2022 г. вероятно няма да има ръст на лихвите по ипотеките, но за по-дългосрочни прогнози е все още рано. По тази причина именно в следващата година ще сметнат за подходящия момент за продажба.

Неотдавна хора от бранша предупредиха за ръст на цените на материалите, които оскъпяват драстично жилищното строителство. В интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев изчисли, че оскъпяването на крайния продукт ще е над 25%, тъй като между 60 и 70% от стойността му са материали.

По думите му, през последната година се отчита поскъпване на материалите между 30 и 100%. Подобни данни изнесе вчера пред БНР и инж. Любoмиp Kaчaмaĸoв, пpeдceдaтeл нa oблacтнoтo пpeдcтaвитeлcтвo нa KCБ в Coфия и вицeпpeзидeнт нa Eвpoпeйcĸaтa фeдepaция нa cтpoитeлнaтa индycтpия (FІЕС). Ръстът на цените на металите е над 100%, на бетона - 30%, на топло- и хидроизолациите - около 40%, каза Терзиев.