Испанското правителство ще финансира изграждането и реконструкцията на 43 000 жилища, които да са с достъпни наеми. Планираните нови апартаменти са в допълнение към предварително обявения план за реконструкция на 50 000 затворени жилища под управление на испанската банка Sareb. Новината съобщи премиерът Педро Санчес.

Правителството ще финансира програмата, а отпуснатите средства са 4 милиарда евро, които трябва да получи от спасителните фондове на ЕС, за да отпусне заеми на строителни предприемачи и собственици за изграждане и реконструкция на къщи в социални жилища, отдаване под наем на достъпна цена или прехвърляне на ползването им за поне 50 години.

Моментът за обявените нови жилища съвсем не е случаен. Очаква се покачващите се наеми да се превърнат в ключов въпрос на кампанията, на фона на регионалните избори в Испания по-късно през май и за парламентарни избори по-късно през годината.

Само 16% от младите хора в Испания живеят самостоятелно, в сравнение със средно 32% в Европа, според Observatory of Emancipation.

Имотни сривове:  Нидерландия отбеляза най-големия спад в цените на жилищата от десетилетие насам

Имотни сривове: Цените на жилищата на още един европейски пазар отбелязват най-големия спад от десетилетие насам

През 2022 г. броят на продадените жилища е намалял с 14,6% на годишна база

Докато много имотни европейски пазари като Германия, Дания, Португалия се сриват, други остават стабилни дори на фона на вдигане на лихвите и финансовата глобална криза. Сред тях са Испания и Италия.

Според скорошен доклад на консултантската компания Colliers обаче жилищният пазар на Испания ще претърпи удар. Причините са няколко и започват от висока инфлация, растящи цени на енергията. Това и други фактори може да засегнат потреблението на домакинствата, причинявайки ефект, който ще засегне жилищния пазар.