Покупките на частни бункери в САЩ са нараснали с 600% от началото на пандемията, предаде The New York Post. Притесненията за заразяване с коронавируса са насочили много хора към Vivos xPoint в Южна Дакота, разработено от компанията Vivos Group, което се е обявило за "най-голямата общност по оцеляване на Земята", сочат данните на изданието.

Преди коронавируса, бункерите в xPoint са се продавали на цена от 25 хил. долара за пространство от малко над 200 кв. м. Освен цената на подземното жилище, обитателите плащат и по хиляда долара годишно за земята и такса за поддръжка на бункера при сключване на дългосрочни договори за наем.

Разбира се, от началото на пандемията досега цената на пригодените за живеене бункери се е покачила с почти 50% и те вече се търгуват срещу 35 хил. долара на "апартамент".

Луксозни бункери и частни острови - как богатите се самоизолират от коронавируса

Луксозни бункери и частни острови - как богатите се самоизолират от коронавируса

Цените варират от около $500 хил до $2,4 милиона и включват съоръжения като закрит басейн, фитнес зала и дори стена за катерене

Бункерите във xPoint са построени от военните още през Втората световна война, когато са били използвани за съхранение на боеприпаси. Днес комплексът, откупен от Vivos, покрива площ от над 30 квадратни километра, което е около 75% от размера на Манхатън, а жилищата в тях са свързани с почти 200 км. от частни подземни пътища.

Общо бункерите в този комплекс са 574, а капацитетът им е от 10 хил. души, т.е. xPoint наистина може да се превърне в малък подземен и добре защитен град. Именно високото ниво на защита обаче е почти единственото, което компанията осигурява. Самият комплекс, разбира се, е построен да издържа на бомбардировки, а бункерите се затварят с бронирани стоманени врати. Освен тях, обитателите получават електричество, произвеждано от вътрешен генератор и водоснабдяване. Всичко друго все пак трябва да се набави от външния свят.

Въпреки това през последните няколко месеца търсенето се изстрелва. И въпреки че все още Vivos имат 500 непродадени бункера, от компанията посочват, че сключват нов договор за продажба за по един такъв всеки ден.

Защо богатите крият в подземни бункери Bitcoin за $10 милиарда?

Защо богатите крият в подземни бункери Bitcoin за $10 милиарда?

Мерките за сигурност в трезорите са нечувани

Даже и без кризата, покупките или направата на частни бункери не са новост в САЩ. Първата вълна на подготовката им започва още през 50-те и 60-те години, когато в разгара на Студената война хората са очаквали, че всеки ден светът е на прага на атомния апокалипсис. Тогава около 200 хил. американци са подготвили собствени бункери.

До днес броят им е нараснал до почти 4 млн. души, които в различна степен са подготвили места за оцеляване в случай на екстремни ситуации. Това превръща индустрията на частните бункери в отрасъл за милиарди на година.

Но според културния географ Брадли Гарет, в настоящата ситуация този брой има огромен потенциал за растеж. "Очаквам 25% от населението да се подготви в една или друга степен за автономно оцеляване до края на годината", посочва той.

Неговият възглед се потвърждава и от някои данни. Например правителствено проучване от февруари показва, че 19% от американците вярват, че глобална пандемия или промяната на климата ще доведат до апокалипсис, а 17% все още очакват човечеството да бъде унищожено в ядрена война.

За да отговорят на увеличеното търсене, през годините се появиха много компании в САЩ, продаващи или отдаващи под наем частни бункери. Сред тях са Hardened Structures във Вирджиния бийч, Ванкувър, Northeast Bunkers в Мейн, Atlas Survival Shelters в Тексас и други.

Паниката от коронавируса изстреля търсенето на руски частни бункери

Паниката от коронавируса изстреля търсенето на руски частни бункери

Потребителите на Cyberhouse са от развитите икономики и нараснаха с шест пъти

Тази тенденция обаче не се ограничава единствено до Щатите. През пролетта стана ясно, че жителите на Европа и Азия също се готвят за защита с луксозни бункери, произведени от руската Modern House и инспирирани от пикапа Cybertrunk на Tesla, за които производителят им твърди, че могат да защитят обитателите си от всякакви външни заплахи - от пандемия до зомби апокалипсис и атомна война.