Градовете в Германия могат да създадат повече достъпни жилища като преобразуват празните офис пространства в място за живот, пише Bloomberg, цитирайки алианс от лобисти.

До 2025 г. могат да бъдат създадени до 235 хил. жилищни единици, като се използват освободените заради пандемията офиси, според Social Living, чиито членове включват асоциацията на наемодателите Mieterbund, синдикалния съюз IG Bau и представители на предприемачески и строителни групи. Преобразуването ще струва около половината от цената на пълна модернизация и една трета от изграждането на нова сграда — или €1 100 на квадратен метър, според групата.

Берлин е сред градовете, които имат огромен проблем с достъпността на жилищата. През миналата година германската столица въведе принудително замразяване на наемите, което накара наемодателите да намалят цените в някои случаи и с до 40%. Решението дойде след бурния ръст на цените — от 2009 г. до 2020 г. те се удвоиха. Предстои Конституционният съд да се произнесе по текста.

Social Living казва, че икономическите последици от Covid-19 засилват недостига на достъпни жилища, но и предлагат решение на проблема, ако се запази тенденцията за работа от вкъщи. Едва 1% от всички офиси в Германия биха били достатъчни за 50 хил. нови апартамента по 70 кв. м всеки.

Разбира се, множество германски градове, включително Берлин, са сред тези с най-ниско ниво на свободни офис площи в Европа — и някои експерти казват, че дори и след пандемията това няма да се промени особено. Дори и когато вирусът бъде поставен под контрол, работодателите може да трябва да предоставят по-голямо пространство за всеки служител в бъдеще, за да направят работата в офиса по-привлекателна и безопасна.

През 2018 г. германското правителство заяви, че ще построи около 1,5 млн. нови апартаменти. Засега темпът на строеж е едва 26 хил. годишно.