Жилищният пазар в Берлин е толкова нажежен, че рязкото увеличение на разходите за заеми изглежда едва за кратко е натиснало спирачките на нарастващите цени.

След спадът през предходното тримесечие, разходите за покупка на ново жилище в германската столица отново се вдигат. Този път повишението е 0,8 на през последното тримесечие. Това сочат данни на компанията за имоти Immobilien Scout, цитирани от Bloomberg News. Цените на квадратен метър в момента са около 6 093 евро, или с ръст от над 100%, в сравнение с преди седем години.

Продължилият десетилетие бум на цените на жилищните имоти в Германия внезапно спря миналата година, след като Европейската централна банка предприе серия от повишения на лихвените проценти, които удвоиха или утроиха лихвите по ипотечните кредити за купувачите на жилища. Това предизвика спад на цените в цялата страна.

Португалия има план за охлаждане на жилищната криза: всички празни жилища да бъдат дадени под наем

Една европейска страна има план за охлаждане на жилищната криза, но жителите са против мярката

Ще бъде спряна и програмата за златна виза

Около 10 години на ниски лихвени проценти доведе до скок на цените на имотите в цяла Германия. Столицата отдавна се сблъсква със сериозно несъответствие между търсенето и предлагането на своя пазар за наеми, като правителствените данни показват, че около 26 000 души в Берлин са спят в приюти, или нямат постоянен адрес в началото на миналата година. Градът ще трябва да построи над 100 000 апартамента, за да отговори на търсенето, смятат експерти.

Липсата на жилища доведе до повишаване на наемите. Неотдавана инфлацията достигна рекордно високи нива, наемодателите се изкушиха да пренебрегнат строгите регулации за контрол на цените в Берлин и да увеличат наемите си.

Според други експерти от индустрията пазарът на жилищни имоти в Германия вече се е върнал към предишна ера на стабилно увеличение на цените.

Пазарът на жилища в Дания потъва

Пазарът на жилища в още една скандинавска страна потъва

Датската централна банка повиши лихвените проценти за пети пъти

Според Europace, който събира данни за цените на жилищните имоти в Германия, отчете месечно увеличение през февруари, прекъсвайки поредицата от седем последователни спада, започнала миналия юли.