Правителството на Португалия има план как да се справи с жилищната криза. Властта иска собствениците на празни жилища в цялата страна да си намерят дългосрочни наематели. По този начин трябва да се увеличи предлагането на жилища на горещия пазар на недвижими имоти, който е недостъпен за много местни жители. Това не се хареса на жителите, а някои критикуваха, че това е нарушение на конституцията, пише Bloomberg.

Тези решения са част от пакет от мерки, одобрен миналата седмица на заседание на кабинета. Планът се нарича "Повече жилища" и включва също ограничения за увеличаване на наемите, ускоряване на издаването на нови разрешителни за строеж, забрана за нови краткосрочни наеми в градовете. Ще се сложи и край на популярната програма за златни визи.

Според собствениците на жилища и инвеститорите задължаването на хората да отдават имотите си под наем противоречи на конституционното право на частна собственост. Не е ясно как ще се изпълнява тази нова политика.

По думите на Луис Менезес Лейтао, който е президент на Лисабонската асоциация на собствениците на имоти правителството трябва да остави собствениците на частни жилища и съсредоточи върху изграждането на по-достъпни домове.

Португалия привлича 55 000 души от цял свят с нов визов режим

Държавата в Югозападна Европа, която привлича 55 000 души от цял свят с визов режим

Правителството на Португалия се опитва да привлича чуждестранни граждани, които да живеят и работят в страната, за да запълни пропуските в много индустрии

Според Португалската асоциация на строителните предприемачи и инвеститорите в недвижими имоти "принудителните" наеми са "атака" срещу частната собственост.

Министърът на жилищното строителство Марина Гонкалвеш заяви, че политиката е средство за облекчаване на жилищната криза и цените на имотите и наемите, които са на рекордно високи нива, особено в Лисабон. Изчисления на ресорното министерство сочат, че около 730 000 имоти в Португалия са празни.

През 2021 г. 78% от хората в Португалия са живели в собствено жилище, докато останалите са живели в жилища под наем, според последните данни на Евростат. Средната заплата в Португалия е сред най-ниските в Западна Европа.

Предложенията на правителството ще бъдат на обществено обсъждане до 16 март, когато кабинетът ще гласува окончателното им одобрение.