Близо 55 000 души от цял свят са изразили интерес да живеят и работят в Португалия, по данни от програмата Instituto do Emprego e Formação Profissional. Миналия месец властите в Португалия въведоха нов визов режим, който позволява на мигрантите да работят и останат в тази страна за период от 120 дни, с възможност за удължаване с 60 дни или повече, съобщава SchengenVisaInfo.com

Данните са предоставени от министъра на труда, солидарността и социалната сигурност на Португалия Ана Мендес Годиньо според Portugal News.

Министърът подчерта, че до този момент близо 55 000 работници са заявили интерес за работа в Португалия чрез IEFP.

От 2015 г. насам чуждестранните работници, които декларират възнаграждение към социалното осигуряване в Португалия са се увеличили доста: през 2015 г. 110 000 чужденци, работещи в страната са присъствали в системата за социално осигуряване, докато през 2022 г. броят им се е увеличил до 530 000 души според изданието Portugal News.

Правителството на Португалия се опитва да привлича чуждестранни граждани, които да живеят и работят в страната, за да запълни пропуските в много индустрии, причинени главно от ограниченията, наложени за спиране на разпространението на коронавируса и новите му варианти.

Още през септември властите в Португалия обявиха, че гражданите на осем португалоговорящи държави ще имат право да се преместят в Португалия по по-лесен начин, след като страната реши да улесни визовите правила в много индустрии.

Според данни от Евростат през юли безработицата в Португалия е била 5,9 на сто, което е над средното за еврозоната.