Освен с недостъпните имоти, германците, живеещи в някои от най-големите градове в страната, трябва да се справят и с нестихващите цени на наемите. Ръстът им продължава, наред с търсенето. Ръстът на цените през юни е 16% на годишна база в Мюнхен и 14% повече в Берлин, според данни от онлайн платформата за недвижими имоти ImmoScout24. Има обаче лек спад в цените на апартаментите на вторичния пазар - спаднала е с 5,5% в Мюнхен и с 0,9% в Берлин, показват данните, цитирани от Bloomberg.

Рязкото покачване на наемите е заради отказа на все повече жители да купуват имот, за сметка на търсенето на жилище под наем според експертите.

Жилищните наеми в Лондон за първи път удариха 2 800 евро

Европейската столица, в която жилищните наеми за първи път удариха 2 800 евро

Цените на исканите наеми от наемодателите са се увеличили с 14% на годишна база

Европейската централна банка продължи да повишава лихвените проценти, за да овладее инфлацията, а по-високите разходи по заемите затрудняват потенциалните купувачи да си позволят жилища. Предлагането обаче става все по-ограничено и усилията да се преодолее празнината с инвестиции в строеж на нови жилища се провалят.

Нови разрешителни за строеж са издадени за 94 000 нови жилища за периода януари до май, с 31% по-малко от предходната година, според Германската строителна асоциация.

След лудото купуване на имоти и ръст на цените от 50% за 10 години, идва бум на пазара на наеми у нас

След лудото купуване на имоти и ръст на цените от 50% за 10 години, идва бум на пазара на наеми у нас

Жилищните пазари в ЦИЕ са в различна степен на развитие

Обикновено се строят жилища от по-висок клас на пазара, което също е пречка за потенциалните купувачи, които трудно могат да си позволят имот.