Важно е, когато продавате дома си да помислите и за периода, през който ще се случи това. Проучванията сочат, че определено време от годината може да доведе до по-високи премии за продавачите. Ако продавате дома си, е важно да планирате нещата предварително, за да може да ударите пазара в идеалния момент и да си осигурите перфектната цена, пише Business Insider.

Проучванията направени от ATTOM Data Solutions показват кога са най-добрите и най-лошите моменти за продажбата на имота ви.

Най-доброто време на годината за продажба на жилище е през лятото, докато децата не са на училище

ATTOM Data Solutions анализира повече от 28 милиона продажби на еднофамилни домове и апартаменти през последните осем години като определя, че тези, които продават жилища през лятото, имат по-голям успех бързо да продават дома си и за желаната от тях цена.

"Тъй като лятото е време за ваканции и излети, не е изненада, че е и време, в което хората най-вероятно се местят", казва Тод Тета, главен продуктов директор на ATTOM Data Solutions.

Според проучването, юни и август отчитат най-голям брой продажби на жилища, съответно 2 881 400 и 2 802 268.

Посочва се още, че "Семействата започват търсенето на нов дом, когато знаят, че децата им ще приключат училище и когато времето е идеално за гледане на имоти и пренасяне, което дава на продавачите преимущество в преговорите за цените."

Как да се предпазим от най-големия риск при покупката на имот?

Как да се предпазим от най-големия риск при покупката на имот?

Сделката за придобиване на жилище стъпка по стъпка

Имотите продавани през юни и май са генерирали най-висока печалба за продавачите

Анализът установява, че продавачите са спечелили най-много през юни (9.2%), май (7.4%) и юли (7.3%). Средната продажна цена за жилища, продадени през юни е била 200 000 долара с предварителна оценка (AVM) от 183 124 долара, а за жилищата, продадени през май, средната продажна цена е от 190 000 долара и оценка от 176 875 долара - което означава, че средно жилищата са продадени за повече отколкото е било очаквано.

Финансовата компания Bankrate обяснява също, че децата връщащи се на училище в края на лятото, също са фактор, който може да насърчи купувачите да действат бързо. Тези, които искат да купят къща през лятото, може да искат да се преместят преди началото на учебната година. Следователно, купувачите на жилища, които си търсят имот през топлите месеци могат да бъдат по-склонни да сключат сделка по-бързо от купувачите през другото време на годината.

Собствениците на жилища, които продават къщите си през октомври и декември, отчитат най-ниските продажби

Teзи, които продават домовете си през по-студените месеци - октомври и декември, отчитат много по-ниски печалби от тези продали ги през лятото. Докладът сочи, че през този период средната цена е от 188 000 долара с предварителна оценка (AVM) от 182 000 долара.

Ваканциите, студеното време и началото на нова учебна година могат да имат отрицателен ефект върху купуването на дома

По-късите дни, по-високите тарифи за пътуване и започването на нова учебна година водят до по-малко хора, търсещи си дом, а тези, които купуват жилища, обикновено са склонни да плащат по-малко за тях.

Средната продажна цена на жилищата, продадени през януари и февруари, е 170 000 долара, а най-ниският брой продажби на жилища също е бил през тези месеци. През февруари са продадени само 1,69 милиона жилища. През януари продажбите са около 1,76 милиона жилища в сравнение с около 2,8 милиона през юни.

8 признака, че не сте готови за покупка на недвижим имот

8 признака, че не сте готови за покупка на недвижим имот

Кои са те?