Компанията SL Green Realty  отваря новия си небостъргач за 3,1 милиарда долара , в който ще се помещават офиси в най-оживения квартал в Манхатън, но сега той е все още  необичайно тих, пише Yahoo Finance.

Първите наематели на One Vanderbilt ще започнат да се настаняват до края на годината, заяви президентът на SL Green Марк Холидей в интервю за телевизия Bloomberg.

Голямото откриване на небостъргача идва в трудно време за Ню Йорк, тъй като много от работещите остават вкъщи от страх да не се заразят коронавируса. Наемодателите притискат бизнесите да върнат хората в офисите, а банките, включително JPMorgan Chase., заявиха, че служителите ще започнат да се връщат през следващите няколко седмици.

SL Green има около 900 наематели в целия град и "всички искат да се върнат в сградите", каза Холидей, чиято компания е един от най-големите собственици на офиси в Манхатън. "Много от нашите наематели вече са там или ни заявяват, че ще се върнат в офисите през следващия месец или два."

И все пак търсенето на офис пространство в Манхатън спадна драстично след удара от пандемията, като много компании, след като преразгледаха нуждите си от физически офиси, се отказаха от тях.

15 000 апарамента стоят празни в Манхатън

В една от най-скъпите части в Ню Йорк 15 000 апарамента стоят празни

Наемите са най-добрият барометър за цялостната сила на пазара на недвижими имоти в града

TD Bank, фирмата за частни капиталови инвестиции Carlyle Group и самата SL Green ще бъдат сред първите наематели, които ще се преместят в One Vanderbilt, през декември или януари.

Строителството на сградата започна през 2016 г., като плановете предвиждаха небостъргач с височина 427 метра, който ще бъде един от най-високите в Ню Йорк.

Въпреки, че сега броят на наемателите е доста ограничен заради пандемията и променящите се навици на работа, местоположението на новата сграда е в непосредствена близост до оживения транзитен център е едно от предимствата на SL Green при намирането на наематели за в бъдеще. Освен това компаниите на пазара за нови офиси предпочитат новото строителство.