Канадският град Форт Севърн се намира на в близост до северния край на река Севърн и на близо 500 километра от най-близкия голям град. Въпреки, че е привидно забравен, градът все пак не е подминат от жилищната криза, върлуваща по целия свят.

През 2019 г. ООН смята, че 25% от коренното население на Канада живее в пренаселен дом, а 20% живеят в дом, който се нуждае от основен ремонт.

"Дори и тук има огромен недостиг на жилища", споделя Брайън Портър, директор в местната архитектурната фирма Two Row Architect. Тя разработва нова типология за жилищата, която да отговаря на субарктичния климат в региона, както и на нуждите на местните обитатели, пише сайтът fastcompany.com.

По думите на Портър в града има хроничен недостиг на жилища и предизвикателствата пред имотния пазар се утрояват, когато става въпрос за малък град като Форт.

Едно от тях е суровият климат. С целогодишните субарктични температури, които се повишават над нулата само от април до октомври, Форт Севърн е една от най-студените общности в Онтарио. Друго предизвикателство е качеството на жилищата. Екстремните температури водят до високи нива на влажност и плесен в жилищата.

Ако хората искат да строят нов дом, трябва да поемат 100% от разходите за строителство. 80% от жителите на града имат средни доходи, които са под прага на бедността в Канада, повечето хора не могат да си позволят да построят нов дом, което води и до пренаселеност. Ако вземем предвид и логистичния кошмар за транспортиране на материали до района, то строежът на нов дом става почти невъзможен.

Дефицитът на жилища и условията на живот във Форт Севърн далеч не са единичен случай. Навсякъде в северните части на Онтарио положението е същото.

Според изчисления трябва да се построят повече от 130 000 нови жилищни единици и да се ремонтират още 20 000 жилища до 2031 г. За Форт Севърн се изчислява, че разходите за една по-голяма семейна къща ще бъдат между 200 000 и 300 000 долара.