Задграничните дестинации, най-популярни сред руснаците за покупка на жилище, имат промяна през изтеклата 2023 година. Тайланд стана вече най-привлекателен за руснаците, желаещи да закупят жилище в чужбина. Страните, които са най-популярни сред руските купувачи на недвижими имоти, бяха посочени от експерти от инвестиционната компания Edeluxe. Проучването е на разположение на Лента.ру.

Търсенето от руски граждани на жилища в Тайланд през 2023 г. се е увеличило с 11%.Нарастването се наблюдава на фона на борбата на курорта Пукет за правото да бъде домакин на Световното изложение ЕКСПО през 2028 г., обясняват експерти.

Турция вече не е най-предпочитана за покупка на имоти от руснаците - кои са новите "звездни" дестинации

Турция вече не е най-предпочитана за покупка на имоти от руснаците - кои са новите "звездни" дестинации

На какво се дължи преориентацията към други страни

В други доскоро популярни региони в света, търсенето на жилища от руснаци е намаляло през 2023 година. По-конкретно, през 2023 г. спрямо 2022 г., търсенето на жилища в Кипър има спад с 46 на сто, в Гърция - с 44 на сто, а за Грузия спадът е с 43 на сто.

Най-голяма обаче е загубата на интерес към страната фаворит за покупка на имоти от руснаци до преди година - Турция, където търсенето през миналата година се е сринало - с 69 на сто.

По брой сделки обаче Анкара остава лидер в класацията на приоритетните места за закупуване на чуждестранни недвижими имоти.През 2022 г. всеки втори желаещ да закупи жилище извън Русия, е търсил имот(и)в Турция.

Снимка 360517

Източник: iStock

А сега в челната десетка влизат още: Обединените арабски емирства (ОАЕ), Индонезия, Кипър, Унгария, Гърция, Испания и Грузия.

Като цяло интересът на руснаците към сключването на сделки за недвижими имоти в чужбина на годишна база е спаднал с внушителните 57%.

Основен мотив за такива покупки е търсенето на алтернативно "убежище" в случай на принудително преместване или възможността за получаване на втори паспорт или разрешение за пребиваване в съответната страна.

Инвестициите в недвижими имоти в Русия достигнаха исторически рекорд

Инвестициите в недвижими имоти в Русия достигнаха исторически рекорд

Най-голямо е покачването за 9-те месеца при търговските имоти

Други причини за търсене на жилище в чужбина са, че руските инвеститори, които притежават имоти в Русия, се стремят да намалят рисковете и да инвестират и в чуждестранни жилища. Не трябва да се забравя, че освен това такива недвижими имоти за мнозина са източник на пасивен доход.

През юли миналата година анализатори на Intermark Real Estate определиха ОАЕ за най-популярния чуждестранен пазар на недвижими имоти сред руснаците за първата половина на 2023 г. За първото полугодие на 2023-а, търсенето за закупуване на жилища там показваше ръст от 36 процента. Сред причините за този висок интерес на руснаците по-специално към Дубай, тогава бяха посочени благоприятното данъчно облагане, устойчивият икономически растеж и неутралността по политически въпроси.

Колекционерските имоти в Москва - рядко срещани и много скъпи

Колекционерските имоти в Москва - рядко срещани и много скъпи

Какви са внушителните им цени