За 10-та поредна година Хонконг е най-скъпият имотен пазар в света въпреки продължителните протести там, предизвикани от неравенството сред населението и политиката в автономния район.

Градът изпреварва Ванкувър и Сидни като пазарът с най-недостъпни жилища в света през 2019 година, показват данни на консултантската компания Demographia, цитирана от Bloomberg.

Мелбърн е на четвърто място в класацията за изминалата година, докато Торонто и Оукланд се изкачват до шеста позиция и за двата.

През последното десетилетие цените на жилищата в Хонконг са записали сериозен растеж. В същото време там един на всеки пет души живее под линията на бедността. Някои хора са принудени да живеят в нелегални маломерни жилища, тъй като не могат да си позволят нормално жилище.

В изследването на Demographia са включени 309 имотни пазара в осем държави, включително САЩ, Австралия, Канада и Великобритания.

Лидер все пак остава Хонконг, въпреки че в резултат на ескалацията на напрежението през последните месеци там, цените на имотите се свиха сериозно. Към октомври 2019 година те се понижиха с над 20%. Същевременно през септември обемът на продажбите спадна с 14% на месечна основа до 36,4 млрд. хонконгски долара (4,23 млрд. евро), което е най-ниската му стойност за последните повече от три години.