През 1938 работник, зает с изграждането на паркинг за автомобилите на пъб в полуостров Вирал в Североизточна Англия, открива на три метра под земята останки от стара лодка.

Началникът му нарежда да зарине бързо находката, тъй като намесата на археолозите можела да попречи на строежа, който е струвал време и пари.

След 70 години изследователите най-сетне са близо да разгадаване тайната на морския съд. Сканиране с радар дава контурите на това, което изглежда е викингска ладия под паркинга на Railway Inn в Меолс. Единствените известни следи от подобни плавателни съдове в Британия са разкопани в Баладул на остров Ман и в Сандай в Оркни.

Джон МакРей, строителят открил лодката през 1938, разказва историята на семейството си. Преди да умре през 1991, синът му го моли да опише пропорциите на това, което е видял и съставя скица въз основа разказа на баща си. Скицата е изпратена на археолозите от Ливърпулския университет, обаче учените не реагират незабавно.

Все пак експертът Стивън Хартинг запазва едно наум.

Притежателят на кръчмата наскоро започва да строи вътрешен двор и попада на останки от погребаната ладия. Собственикът на земята се обажда в полицията, полицаят се свързва с експерта. Стивън Хартинг е известен като специалистът, подробно изследвал викингското селище, заемало някога по-голямата част от полуостров Вирал.  

Полицаят и археологът организират сканиране с радар, използвайки схемата на МакРей и откриват „аномалия с контури на лодка", погребана в блатист слой синя глина, която е запазила дървесината. Няколкото оцелели викингски ладии в Норвегия са се запазили точно в такава среда.

Специалисти от Университета в Осло считат, че находката представлява лодка с шест весла, която е можела да носи 12 души. Местният полицай ще натисне археолозите за по-детайлни проучвания и възможно разкопки.

Вирал (Wirral) през 10ти век е била независима викингска мини-държава. Британия е съхранила спомена за нашествието на „датчаните" в много свои топоними. Норманите на Вилхелм Завоевателя, дошли на Острова от континента през 1066 година, също са норвежци, преименували района в Северна Франция в Нормандия. Откритието на ладията дава следа от предишната вълна нашествие на викингите през IX век.