Най-големият договор за сервизиран офис до момента в София подписаха брандът за коуъркинг и сервизирани офиси - MyFlex Coworking&Serviced Offices и една от водещите банки на българския пазар. По информация на money.bg става въпрос за "Пощенска банка".

Поводът за подписване на договора е течащият ремонт в централата на банката и свързаната с него нужда от допълнителни площи.

Финансовата институция ще ползва офис площ в бизнес център Megapark на бул. Цариградско шосе. Офисът е с площ от над 3 000 кв. м и включва около 300 работни места.

Концепцията за сервизиран офис е базирана на индивидуалните нужди на наемателите. Офис пространствата са напълно оборудвани и се управляват от компании за фасилити мениджмънт, които отдават под наем отделни офиси или етажи.  

€2,5 милиарда са инвестирани в офиси през първата половина на 2022 г. в ЦИЕ, въпреки работата от вкъщи

€2,5 милиарда са инвестирани в офиси през първата половина на 2022 г. в ЦИЕ, въпреки работата от вкъщи

В проучване сред професионалисти от висшия мениджмънт на компании, базирани в Полша, 89 % от анкетираните посочват, че в техните организации е въведен хибриден модел на работа

Компаниите, предлагащи сервизирани офиси, обикновено са в състояние да предложат по-гъвкави условия за наемане, за разлика от конвенционалният офис, който може да изисква обзавеждане, оборудване и по-рестриктивни наеми.

MyFlex се оперира и развива от Cushman&Wakefield Forton като целта на компанията е да се разраства в нишата на сервизираните офиси и да предоставя гъвкави и разнообразни офис решения за клиентите си. Под мениджмънта на компанията MyFlex е усвоила вече над 5 500 кв. м в Megapark в рамките на година.

"Амбицията ни е не само да налагаме бранда, но и той да се разраства с нови площи и локации в София и в страната. Следим внимателно нарастващата нужда на бизнеса от гъвкави офис решения и вярваме, че тя ще продължи да се увеличава в дългосрочен план", посочи Явор Костов, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton.

Наемите на офиси в София се движат между 12 и 15 евро/кв.м. Какви са таксите за поддръжка?

Наемите на офиси в София се движат между 12 и 15 евро/кв.м. Какви са таксите за поддръжка?

Пазарът на офиси в София регистрира впечатляващ ръст

С узряването на пазара на гъвкави офис решения консултантите от Cushman&Wakefield Fortоn отбелязват и нарастващ интерес от нови типове клиенти. Освен традиционно свързваните с този сегмент малки стартиращи или навлизащи на пазара компании, сред наемателите все по-често са и големи корпоративни структури. Това не е само локално явление, а ясно изразен световен тренд. Най-често този тип клиенти търсят не работни места в коуъркинг, а обособено офис пространство със специфичен за всеки отделен случай набор от услуги.

"Освен гъвкави условия по договорите, този тип клиенти най-често търсят обзаведен и обслужен офис, където операторът им предоставя цялостен пакет от услуги, необходими за протичане на нормален работен процес. По този начин не се налага те да отделят ценни вътрешни ресурс за тези дейности. В допълнение, служителите се привлечени от разнообразната социална среда в общите зони и коуъркинг пространствата", обобщи Красимир Петров, мениджър Управление на имоти и активи в Cushman&Wakefield Forton.

София: Отлив на наематели от по-ниския клас офиси към модерни, нови пространства

София: Отлив на наематели от по-ниския клас офиси към модерни, нови пространства

Едва 30 процента от работещите в столицата са се върнали в офиса

По негови наблюдения коуъркинг площите и сервизираните офиси се превръщат в желан елемент от микса на големите бизнес сгради и бизнес зони. За подобен проект обаче най-важното условие е да е витален и да предоставя цялостна среда и удобства, а не просто обзаведено работно пространство.