Гърция върви към ясно разграничение между дребни собственици(включително и българи), които отдават имотите си под наем за няколко дни в годината на чуждестранни или гръцки посетители, и собственици или компании, които наемат по-голям брой имоти систематично по схемата за краткосрочно отдаване под наем.

За да могат да продължат тази дейност, последните ще подлежат на разпоредбите за търговска дейност - т.е. наемите ще се облагат с ДДС, пише Ekathimerini.

Проучва се предлагането на услуги като почистване, при условие че предлаганите услуги са в съответствие с трудовото законодателство и лицата, заети в тези обекти, са регистрирани и осигурени като всички служители. Това е особено важно в случаите на цели блокове от апартаменти и сгради, чиито стаи се предлагат за краткосрочно наемане и се контролират от заинтересовани лица, представляващи хотелска дейност.

Колко пари похарчи българинът това лято в Гърция и други топ дестинации, според Revolut

Колко пари похарчи българинът това лято в Гърция и други топ дестинации, според Revolut

С най-изтегляното приложение за банкиране в България разполагат близо 650 000 души у нас

Освен това се проучва дали за жилищните блокове да не бъде изрично посочено, че ако целият обект или жилищен комплекс се отдава под наем на краткосрочни договори, той ще се счита за туристическо настаняване и ще трябва да получи подходящ лиценз.

Освобождаването от ДДС върху събрания наем ще бъде запазено само ако бенефициентът на дохода е физическо лице и е регистрирал до определен брой имоти в своя номер по ДДС в платформата на Независимия орган за публични приходи (AADE). Все още не е уточнено дали ще са два или три имота, от които единият трябва да се използва за собствено ползване.

Целта е да се осигури ред в бързо разрастващ се сектор, който често работи в сивата зона между хотели и имоти под наем, както и да се гарантира, че всеки случай получава справедливо данъчно и регулаторно третиране. Освен това има за цел да запази характера на централните градски квартали и туристическите райони, както и да гарантира, че имотите са налични за дългосрочно отдаване под наем.

Мини Шенген: Предлагат да паднат границите между България, Румъния и Гърция

Мини Шенген: Предлагат да паднат границите между България, Румъния и Гърция

Никой не може да ограничи това право

Министерството на финансите все още изготвя необходимия законопроект в сътрудничество с Министерството на туризма и правителството, преди да бъдат взети окончателните решения.

Друго предложение на масата е да се наложат времеви ограничения за продължителността от време през годината, през което ще бъде разрешено краткосрочното отдаване под наем на имот, както и броя на имотите в даден квартал, въпреки че все още не е определено дали гръцкото правителство ще получи правомощието да направи това.