София е първа в Европа по ръст на наемите на офиси през третото тримесечие на годината. За този период увеличението е от 7,1% в сравнение с предходния такъв, като средното ниво вече е 15 евро на квадратен метър.

Това показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield, като Fortun е неин стратегически партньор за България.

Увеличението от 7,1 на сто се касае за най-нисокия сегмент на имотния пазар за сгради клас А, които се намират в централната част на града. На годишна база увеличението на наемите надхвърля 11 на сто, сочат изчисленията.

Ръст от 13,5 до 14 евро на квадратен метър отбелязват и офис сградите, разположени извън центъра, но на т.нар. комуникативни локации.

"Поскъпването на офис наемите е продължение на тенденцията от последните години под влияние на ограниченото предлагане на първокласни площи и активното търсене. Този тренд обаче ще се обърне предвид факта, че пазарът вече е близо до точката на насищане, а предлагането се очаква значително да нарасне през следващите години", обяснява мениджърът "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton Станимира Пашова.

По нейните думи предстои да бъдат завършени планирани офис площи в следващите 4 години. Те ще дадат резултат в повишаване на назаетите офиси и ще доведат до натиск върху цените на пазара.

"В София наемните нива на първокласни складови площи остават без промяна - 4 евро на квадратен метър. Сходна е картината на търговските улици, където наемните нива на магазин от 100 квадратни метра се запазват около 50 евро на квадратен метър", става още ясно от анализа.

"Офис пазарите в Европа като цяло имаха силно трето тримесечие, с ръст на наемните цени от 0,7% спрямо предходните три месеца и 2,5% на годишна база. Това е осмо поред тримесечие на покачване на наемите", отбелязват от Cushman & Wakefield.

В региона на Централна и Източна Европа средното поскъпване спрямо предходната година е 2,6%.

Според изчисленията по-високи нива се наблюдават на 12 от общо 47 пазара на континента, като осезаемо увеличение има в Германия, както и внякои регионални центрове във Великобритания, като Бристол, Единбург и Нюкасъл.

"Офис пазарът в Европа отбелязва най-висок ръст на наемите в сравнение с останалите два сегмента - търговски и индустриални имоти. На годишна база покачването при логистичните площи е 1,8%, докато при търговските улици дори има лек спад от 0,5% в сравнение със същия период на 2017 година", се казва още в анализа.