Ръстът на цените на жилищата в САЩ приключи, като отчетоха спад за първи път от десет години.

Националният индекс S&P CoreLogic Case-Shiller за цените в 20 големи града в страната се е понижил с 0,44% през юли. Това е първо понижение от март 2012 г. насам, предава Bloomberg.

След последния срив на имотния пазар в САЩ през 2012 г., дойде десетгодишен ръст на цените на жилищата, на фона сериозното купуване на имоти по време на пандемията.

В опит за укротяване на инфлацията, Фед покачи лихвите по ипотечните кредити и тази година те се удвоиха. Много купувачи се отказаха от покупки и това доведе до спад на продажбите. Сега цените започват да намаляват. През юли са отчетени спадове в Сан Франциско (-3,6%), Сиатъл (-2,5%) и Сан Диего (-2%).

И все пак цените остават високи. Националният индекс Case-Shiller е нараснал с 15,8% на годишна база през юли. Въпреки високата цифра, това е най-малкият ръст от април 2021 г. насам и забавяне спрямо повишението с 18,1% през юни.

Има и признаци за задържано търсене на жилища. Продажбите на нови имоти в САЩ неочаквано са нараснали през август, според официални данни, което е най-силният темп на продажби на нови жилища от март насам. Купувачите може би искат да изпреварят нови повишения на лихвите по ипотечните кредити и да се възползват от намаляването на цените от някои строителни компании. Продажбите на нови жилища са нараснали във всички области на САЩ.

Икономисти: Пазарът на имоти в САЩ е в рецесия

Икономисти: Пазарът на имоти в САЩ е в рецесия

Предвижда се спад на продажбите на съществуващи и нови еднофамилни жилища средно с 15%

Най-значителен спад цените на жилищата е в най-недостъпните локации, особено по Западното крайбрежие.

Офертите за продажба остават по-дълго на пазара, защото търсенето намалява. Това, което може да задържи цените високи е по-малко жилища да излизат на пазара. Неотдавнашни данни на Zillow Group показаха, че новите обяви са намалели с почти 23% през август на годишна база.

Според експерти цените на жилищата може да продължат да намаляват, на фона на предизвикателната макроикономическа среда.