За няколко месеца нажеженият жилищен пазар в САЩ се охлади, като наскоро навлезе в жилищна рецесия, според някои икономисти. Забавянето ще се отрази отрицателно за икономиката, но може да предостави възможности за някои купувачи, които могат да издържат на високи цени.

Продажбите на жилища започнаха да падат. Съществуващите жилища през юли са били продадени със сезонно коригиран годишен темп от 4,81 милиона, най-ниското ниво от ноември 2015 г., като се изключи замразяването на пазара в началото на пандемията, пише изданието Barron"s. Продажбите на нови жилища също са намалели, спадайки до най-ниското си ниво от шест години през юли.

Вината за това, до голяма степен е на бързо нарастващите лихви по ипотечните кредити. Исторически ниските нива през 2020 г. и 2021 г. допринесоха годишните продажби да скочат до нива, невиждани от над десетилетия. Сега, след тазгодишния скок на 30-годишните ипотечни лихви, потенциалните купувачи, които биха могли да си позволят жилище при лихвите от миналата година, се отдръпнаха.

Не се очаква тези проценти да се върнат на исторически ниски нива. Според анализаторът занимаващ се със строители на жилища в RBC Capital Markets Майк Дал бъдещите купувачи в много метрополитени са стресирани. "Очакваме спадовете в търсенето наистина да продължат през за известно време."

"По-строгата парична политика от Фед и постоянно високите разходи за строителство доведоха до жилищна рецесия", каза главният икономист на Националната асоциация на строителите на жилища Робърт Диц по-рано през август.

Защо все повече американци търсят жилища в Европа

Защо все повече американци търсят жилища в Европа

Кои дестинации предпочитат за покупка на имоти

Последната прогноза на търговската група за 2022 г. предвижда спад на продажбите на съществуващи и нови еднофамилни жилища съответно с около 14% и 16% спрямо миналата година.

Икономистът от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти Лорънс Юн характеризира скорошното отдръпване по подобен начин. "Свидетели сме на жилищна рецесия по отношение на намаляващите продажби на жилища и жилищното строителство", каза той по-рано този месец.

Жилищната рецесия ще се отрази на брутния вътрешен продукт. Общият дял на жилищното строителство в БВП на САЩ е около 16,6% през второто тримесечие, според данни на Бюрото за икономически анализи. Разходите за жилищно строителство, наеми и други жилищни разходи са включени в БВП.

Пазарът на жилища е доста полезен барометър за това накъде може да се насочи икономиката", казва Лен Кийфър, заместник-главен икономист на Freddie Mac.

Свитото търсене свали цените на жилищата. Продажните цени както на съществуващите, така и на новите жилища са нараснали с най-бавния годишен темп от 2020 г. през юли, според данни на правителството и търговските групи, публикувани по-рано този месец.

Купувачите които все още са на пазара, може да забележат по-малко конкуренцията и по-ниски цени също. Продавачи на някои от най-горещите пазари на пандемията, като Бойзи, Айдахо, Денвър и Солт Лейк Сити, Юта, намаляват цените.

В някои райони на страната през последните седмици се наблюдава забавяне на ръста на цените на жилищата на годишна база. Средната продажна цена в Сан Франциско е била с 4,5% по-ниска от същото време миналата година, според данни на Redfin, обхващащи четириседмичния период, приключващ на 21 август. В други части на Силициевата долина, като Оукланд и Сан Хосе, цените са се повишили скромно в сравнение със същия период преди година.