Търсенето за закупуване и наемане на жилищни имоти в Европа сред американските граждани е нараснало значително тази година, пише Bloomberg. Това се случва на фона на проблемите в икономиката на САЩ, високата инфлация и растящата престъпност в страната.

По-данни на агенцията, най-предпочитани от американците за наемане или покупка на жилище в Европа са: Гърция, Испания, Италия, Португалия и Франция.

По-конкретно, броят на запитванията от граждани на САЩ за търсене на имоти в Гърция се е увеличил с 40% през второто тримесечие на 2022 г., в сравнение с април-юни 2021 година.

В Португалия броят на американските жители се е увеличил с 45% спрямо 2021 г., според местната статистика. А във Франция и Италия търсенето на имоти от американци сега е най-голямото за последните три години.

Интересен факт е, че до миналата година Гърция и Испания бяха сред топ дестинациите за покупка на имоти и от руснаци (със съответните финаносви възможности). Тази година обаче, поради множеството санкции спрямо Русия, интересът на руснаците е изместен към имоти в Турция и ОАЕ, макар че Испания продължава да е в "челната тройка" на предпочитанията им.

Кои сега са предпочитаните от руснаците държави за покупка на имоти и защо

Кои сега са предпочитаните от руснаците държави за покупка на имоти и защо

Турция е топ дестинация, но не като ваканционен имот

Експерти коментират за Bloomberg, че освен традиционно високото търсене на европейски имоти сред американците със сравнително високи доходи и заможните пенсионери, жилища в Европейския съюз все повече се търсят и купуват или наемат от по-млади групи от населението.

Това по-специално се улеснява от формата на дистанционна работа, разпространила се много по време на пандемията. Освен това, за доходите на заможните американци, цените на имотите в Европа, извън луксозните, са сравнително ниски.

Общо взето, основни фактори за повишения интерес на американците към покупки на имоти в Европа тази година са проблемите в американската икономика и значителното покачване на цените на имотите в самите САЩ.

Освен това обаче, стимул за покупка на имоти в Европа е и повишаването на курса на долара спрямо европейската валута (двете валути напоследък на практика се изравниха), което прави покупката и наемането на имоти в страни от ЕС още по-привлекателни за американците.

Курсът на еврото се изравни с долара - какво означава това за европейската икономика

Курсът на еврото се изравни с долара - какво означава това за европейската икономика

Има ли "полезни ходове" ЕЦБ при настоящата ситуация