Цените на жилищата във Великобритания спряха да падат на месечна база през май за първи път от 20 месеца, добавяйки още едно към доказателствата, че пазарът на недвижими имоти започва да се стабилизира, според проучване сред брокерите на недвижими имоти, направено от Hometrack.

Средните цени на жилищата в Англия и Уелс, остават 155 600 паунда, след като намаляха с  0.3% през април, според базираната в Лондон компания за пазарни проучвания. На годишна база цената е намаляла с 9.6%.

"Изследването показва, че ценовите очаквания сред продавачите най-накрая се стабилизират на ниво, което е в съответствие с това, което купувачите са готови да платят," смята Ричард Донъл, директор на изследванията в Hometrack, но "перспективата за икономиката остава далеч от добра. Твърде рано да се изключи бъдещ спад на цената" на жилищата.

Броят на нови купувачи регистрирани от брокерите на недвижими имоти да проявяват интерес е нараснал с 6% от април, когато е регистрирал покачване със същия темп. В същото време, през май средната искана цена е достигнала 90.3% от средната получена цена, спрямо 89.6% през предходния месец.

Шест от 10 изследвани региона не са отчели промяна в цените на жилищата. В Ийст Мидландс (Източна централна Англия), в северозападната част на Уест Мидландс и Йоркшир цените са намалели с 0.1% от предходния месец.