Дубай ще строи една от най-високите жилищни сгради в света. 81-етажната Habtoor Tower ще има застроена площ от около 327 000 квадратни метра, в сградата ще има 1701 жилища. Тя ще е дело на местният конгломерат Al Habtoor Group. Въпреки, че компанията обяви новината, все още не е ясно каква ще е височината на сградата.

Проектът е замислен да бъде построен в непосредствена близост до Дубайския воден канал, близо до Дубайския международен финансов център и ще има гледка към най-високата сграда в света Burj Khalifa.

Предвижда се сградата да бъде готова в рамките на три години, което би било "рекордно кратко време", коментира Халаф Ал Хабтур, председател-основател на групата Ал Хабтур, цитиран от местното издание The National News.

Изявлението на компанията гласи, че че е във финалните етапи на избор на главен изпълнител за проекта "въз основа на квалификации и опит" са получени оферти от фирми в ОАЕ, Китай, Индия и Европа.

В Дубай са построени някои от най-известните и големи сгради в света. Там се намират две от петте най-високи жилищни сгради в света — Princess Tower - 413 метра и 23 Marina - 392 метра. И двете се намират в богатия жилищен квартал Dubai Marina.

Луксозни дестинации: Топ 10 града, в които международните туристи са харчили най-много през 2022 година

Луксозни дестинации: Топ 10 града, в които международните туристи са харчили най-много през 2022 година

Много международни туристи търсят именно скъпите изживявания, които са пропуснали по време на пандемията и това си пролича

.

Първата ще е третата по височина сграда в емирството след Burj Khalifa и Марина 101, която е в процес на изграждане.

В Дубай са и седем от десетте най-високи хотела в света, включително Gevora Hotel, JW Marriott Marquis Hotel, Rose Rayhaan by Rotana, Burj Al Arab, Jumeirah Emirates Towers, Address Beach Resort и The Tower Plaza.

Междувременно пазарът на имоти в Дубай продължава да се възстановява след голямото забавянето от Ковид.

Стойността на сделките с недвижими имоти на пазара на емирството е нараснала с 80% на годишна база, до 157 милиарда дирхама (43 милиарда долара) през първото тримесечие, според официални данни.