Защо някои имоти не се продават, въпреки че са на пазара от години? Може би, защото брокерите се стремят да уверят собствениците, че проблемът не е в тях, а в купувачите или пък че в момента просто има слабо търсене. Но какво става, ако това не е така? Ами ако истинският проблем е самият дом?

Експертите са на мнение, че девет проблема най-често затрудняват продажбата на имот:

Цената е твърде висока

Това е най-често срещаният проблем и отчасти е функция на това как работи пазарът на недвижими имоти. Брокерите често се надпреварват да лепнат на имота максимално висока цена, за да вземат "по-тлъст" процент от сделката. 

Според експертите обаче имотът има най-добрия шанс да се продаде през първите шест седмици след като е обявен за продан.

България отстъпи пред Турция като най-любима дестинация на руснаците за покупка на имот

България отстъпи пред Турция като най-любима дестинация на руснаците за покупка на имот

Според годишната класация на руски портал

Ако цената е грешна от самото начало, продавачът обикновено губи и в крайна сметка намалява цената с течение на времето и продава на по-ниска цена, отколкото ако имотът е бил оценен правилно още в самото начало.

Имотът е в ужасно състояние

Проучване на web-blinds.com събрало мненията на хората за това кое би ги разколебало от покупка на имот. Отговор номер едно бил - лошата хигиена.

Затрупаните и разхвърляни стаи също попаднали в списъка - на номер шест, а обраслите градини - на номер седем.

Повечето собственици се заблуждават, че потенциалният купувач може да си представи какво представлява имотът им. Простата истина е обаче е, че това не е така. 

Около 350 000 души са купили имот през миналата година

Около 350 000 души са купили имот през миналата година

Сделките с имоти са сколичи с 31%, според Националното сдружение "Недвижими имоти"

Има физически проблем със самия имот

Проучване на сайта за сравнение на цените GoCompare установило, че 71% от хората не биха купили имот, който има проблем с влагата, други 65% потенциални купувачи биха били отблъснати от изгнили прозорци и други признаци, че имотът е в лошо състояние.

От друга страна, ако сградата има сериозни структурни проблеми, застрахователите не биха я застраховали, съответно банките не биха отпуснали заем срещу нея.

Ако хората не могат да получат ипотека върху къщата, тогава повечето от тях просто няма да могат да я купят.

Наемателите в имота затрудняват огледите

Собствениците на имоти разбираемо искат да започнат процес на продажба, докато наемателите им все още са в имота.

Ако имате възпитани и отзивчиви наематели, това може и да не е проблем. Въпреки това, често наемателите забавят процеса по продажбата.

В един от най-рисковите пазари на жилища в света купувачите наддават, за си купят имот

В един от най-рисковите пазари на жилища в света купувачите наддават, за си купят имот

Някои предлагат над 30% от исканата цена

В много случаи те не поддържат имота чист и подреден, което още повече би отблъснало някои купувачи.

От друга страна наемателите обичайно затрудняват достъпа, защото нямат собствен интерес, тъй като вероятно не искат да се изнасят от имота.

Може проблемът да е във вас

Сайтът за обяви за имоти Rightmove провел допитване преди няколко години, в което хората трябвало да споделят своите странни истории за купуване на домове. Някои от разказите били куриозни и уличавали самите продавачи, като хората, провалили собствените си продажби.

"Когато търсихме нова къща, намерихме разкошен имот и се уговорихме със сегашните собственици да отидем и да разгледаме.

Когато пристигнахме, бяхме посрещнати вътре, но вместо да ни разведат из имота, ни показаха колекция от кукли, която беше толкова голяма, че покриваше полиците по всяка стена на долния етаж.

Трябваше да бъдем запознати и с няколко от куклите - по име и да говорим с тях поотделно."

Не е изненадващо, че тези хора не са били изкушени да купят имота.

Брюксел планира да забрани на руснаците да купуват имоти в ЕС

Брюксел планира да забрани на руснаците да купуват имоти в ЕС

Като част от поредния пакет санкции срещу Владимир Путин

Съседите са кошмар

Никой не иска да се нанесе в имот с проблемни съседи.

Проучване на жилищните застрахователи Privilege установило, че най-лошите проблеми на хората със съседите им са свързани с шум, лошо отношение и немърливост към общите части.

Проучването доказало, че един невнимателен съсед има силата да заличи до €43 000 от стойността на съседския дом.

Намира се на грешното място

Цените на някои имоти в София са нараснали с до 40% за година

Цените на някои имоти в София са нараснали с до 40% за година

В много квартали на София вече е много трудно да се намери двустаен апартамент на цена под 100 000 евро

Има всякакви проблеми с местоположението, които могат да повлияят на продажбата. Наводнения в района или планове за строеж на висока сграда в непосредствена близост. Много неща могат да отблъснат купувачите.

Въпреки това, нищо не е невъзможно, при условие, че сте реалисти по отношение на цената.

Доказателство за домашни любимци

Агентите за недвижими имоти от Barrows & Forrester посочват, че космите от домашни любимци по килимите и силни миризми във въздуха, не само в имота, а и във входа отблъснат потенциалните купувачи.

Паркирането е кошмар

Според Barrows & Forrester, собственото място за паркиране може да увеличи стойността на дома с цели €26 600, докато пълното отсъствие на опция за паркиране ще заличи до 7% от стойността на имота.

Какво можете да направите?

В някои случаи, след като разберете какво стои на пътя на продажбата, е сравнително лесно да го коригирате.

Ако имотът е надценен, често намаляването на цената ще свърши работа.

Над 40% е ръстът на новите жилищни сгради през третото тримесечие на 2021-а

Над 40% е ръстът на новите жилищни сгради през третото тримесечие на 2021-а

Най-много са тези със стоманобетонна конструкция - 76,3%

Ако проблемът е мръсотия или безпорядък, струва си да инвестирате в професионално почистване. Като грубо правило, повечето къщи се продават най-добре, когато са показани с между една трета и две трети от първоначалното си обзавеждане.

В случай на разхвърляни наематели, експертите съветват да ги уведомите преди старта на продажбата. Колкото и контраинтуитивно да звучи от финансова гледна точка, понякога е по-разумно да се изчака един - два месеца наемателите да се изнесат, ако продавачът може да си го позволи. Това дава на брокерите гъвкав достъп и свобода на действие с представянето на имота и често продажбата може да бъде договорена много по-бързо. Потенциална разлика от между €6 000 и €12 000 в продажната цена е доказателство, че тази тактика често може да направи значителна разлика в банковото салдо в дългосрочен план.

Българите ударно теглят заеми за покупка на жилище

Българите ударно теглят заеми за покупка на жилище

Кой е идеалният кандидат за заем?

Ако подозирате, че ​може би вие отблъсквате хората, най-лесното решение е да оставите на агентите да провеждат огледите без вас. Ако пък имате необичайно хоби или колекция, добър брокер на недвижими имоти би ви предложил да го скрие от погледите на посетителите.

Когато проблемът е със съседите, си струва да говорите с тях. Те може да не са наясно с въздействието на тяхното поведение върху съседите си. 

Извършете точното количество работа

Когато става въпрос за декоративни въпроси, общият съвет е да оправите нещата, за да не отблъсквате потенциалните купувачите. Дори ако това означава преустройство или наемане на някой, който да извърши повече структурни ремонти вместо вас - като поправяне на керемиди или тухлена зидария.

Ако можете да третирате мухъл, да замените изгнила рамка на прозореца, да добавите слой боя и да разрешите проблема, тогава ще увеличите драстично броя на потенциалните купувачи.

Въпреки това, когато сте изправени пред сериозен структурен проблем, извършването на козметична работа не винаги е правилният отговор - особено ако не можете напълно да разрешите основния проблем.

Колкото повече пари харчите, толкова повече ще трябва да възстановите с по-висока търсена цена и толкова по-малка печалба ще реализирате.

Бум на новото строителство в София. В "Малинова долина" се изгражда цял малък град

В столичния квартал "Малинова долина" се изгражда цял малък град

Най-значим принос за увеличението на стартиралите жилищни площи се дължи на София-град

Когато не можете да решите проблема

За съжаление, не всеки проблем може да бъде решен: не всеки съсед е отворен за компромис и има много малко неща, които можете да направите по отношение на миризмата на канализация от близката река.

Ключови за продажбата на имота в такъв случай са популяризирането на положителните страни и правилното ценообразуване на продажбата.