Цените на недвижимите имоти отбелязват ръст в глобален мащаб. Някои пазари са по-нажежени от други - купувачите, които търсят жилище в Амстердам например, трудно сключват сделки, дори когато наддават 30% или повече над исканата цена и това се случва в град, смятан за един от най-рисковите пазари на жилища в света.

За периода юли-септември цените са се повишили с 16,5% на годишна база, според холандска асоциация на агентите и оценителите на недвижими имоти NVM. Средната цена е около 564 000 евро, пише Bloomberg.

Цените на жилищата в града отдавна са проблем. Недостатъчното предлагане на жилища и нарастващия приток на инвеститори усложняват проблема. Властите въвеждат мерки през последните години, като например ограничаване на броя на дните, за отдаване под наем чрез платформата Airbnb, увеличаване на данъците за инвеститорите. Освен това има планове да се да се построи 52 500 нови жилища до 2025 г.

Жилище от 60 квадратни метра се продава за средна цена от 341 000 евро, или 5 686 евро на квадратен метър по данни на Deloitte. Високата цена е непосилна за хората, които искат да си купят първото жилище. За сравнение подобно жилище в Берлин струва 372 000 евро, а в Париж 775 000 евро.

"Цените са нараснали до тревожно за икономиката ниво и това може да е индикатор за образуване на балон", според икономист от британската аналитична изследователска фирма Oxford Economics Адам Слейтър. По думите му това е най-рисковия пазар на жилища от всички развити икономики.

Холандската централна банка също предупреди, че пазарът на жилища е "прегрял" и посъветва правителството да намали данъчните облекчения.

И цените на наемите се покачват до невиждани нива. Според някои покупката на имот дори изглежда по-добър вариант от наема при дългосрочно пребиваване в града.

Според агентът по недвижими имоти Чарлз Грейсън промяната в лихвените проценти може да повлияе на търсенето или да доведе до спад в цените, но все още има голямо търсене и ограничено предлагане, което не предвижда скорошен срив на цените.

Амстердам се прочува и с това, че привлича както чужд капитал, така и таланти. Той се превърна в сцена на IPO на няколко европейски стартъпи и привлича компании и служители от Лондон след Brexit.