България падна под номер две в класацията за най-предпочитани дестинации за покупка на недвижими имоти на руснаците през 2021-а година. Страната ни е изместена от Турция, става ясно от руския портал за недвижими Prian.ru, който публикува информацията.

Турция измества България от първото място, след като през цялата минала година сделките за продажби на имоти на чужденци там растяха, а на фона на ноемврийския срив на лирата скочиха с 50%. Турските власти очакват общо за 2021 г. да са били продадени недвижими имоти на стойност 7,5 милиарда долара на чуждестранни инвеститори.

Потъването на лирата привлече рекорден брой купувачи на имоти в Турция

Потъването на лирата привлече рекорден брой купувачи на имоти в Турция

Продажбите през миналия месец бележат ръст от 59% на годишна база

Жителите на Москва, Санкт Петербург, Казан, Алмати и Киев са проявили най-силен интерес към турските недвижими имоти, предимно евтини курортни къщи и апартаменти, а продажби са реализирани, както обикновено, в Истанбул, Алания и цялото средиземноморско крайбрежие.

България, която заемаше първото място през 2020 г., отстъпва до второ място за 2021 г. въпреки това пазарът на недвижими имоти в страната процъфтява, отбелязват анализаторите на Prian.ru и посочват, че цените, особено на курортните жилища, и продажбите у нас се покачват.

Иначе, най-силен интерес към ваканционните имоти проявяват самите българи, както и чужденци - чехи, словаци, поляци и румънци. Руснаците вече не са толкова активни, колкото преди. Те са предимно продавачи, сочат наблюденията на руския портал за имоти. Сред чуждестранните купувачи на имоти в България има също жители на Тел Авив, Ташкент, както и от Украйна и Беларус.

Къде в Европа руснаците предпочитат да инвестират в имоти

Къде в Европа руснаците предпочитат да инвестират в имоти

Заможните руснаци купуват за лично ползване големи апартаменти с 2-3 спални или къща с басейн

Испания заема трето място по отношение на търсенето на втори дом от страна на руснаците. Тук обаче има 13% спад в търсенето, а причината е липсата на директни полети, невъзможността на повечето руснаци да сключват дистанционни сделки. Жилищата в курортите, където инвеститорите са традиционно активни, стават все по-скъпи, а недостигът на жилищни имоти вдигат още цените. Руските купувачи традиционно се интересуват от апартаменти и вили в Коста Бланка, Аликанте с цена до 300 хиляди евро.

Италия се нарежда на четвъртото място в класацията, като няма промяна в позицията от миналата година. Цените и продажбите в страната растат. Активността на руските купувачи е ниска и дори намалява през 2021-а с 8,7%. Южна Калабрия все още е водеща дестинация що се отнася до интереса на руснаците, следвана от Северна Ломбардия и Лигурия. Най-много се търсят къщи в исторически градове на стойност до 100 000 евро.

Топ пет се запълва от САЩ. Руските инвеститори все още се интересуват от недвижими имоти във Флорида, Калифорния и Ню Йорк. Интересът към покупка на имот в страната е нараснал с над 11%. . Междувременно на американския пазар се наблюдава бързо покачване на цените на жилищата и увеличение продажбите на вторичния пазар.

Финландия е следващата дестинация в класацията и по-скоро югоизточна част на Финландия. Търсят се евтини къщи до 100 000 евро или апартаменти на стойност до 60 000 евро. Търсенето на апартаменти в Хелзинки остава непроменено на годишна база. Цените растат с най-бързия темп от десет години и тази тенденция ще продължи и през 2022 г., най-вече в столицата и големите градове.

Грузия заема седмото място в класацията за 2021 година. Страната се движи нагоре, имайки предвид, че през 2020-а за първи път влезе в топ десет в същата класация. Това се дължи на по-лесното минаване на границите на Грузия по време на пандемията. Най-търсени са жилищата в Батуми и Тбилиси.

Черна гора е следващата дестинация в списъка на руските купувачи. В страната няма ограничения за покупка на недвижими имоти и цените са все още са сравнително ниски, въпреки че през 2021 г. нараснаха за новите жилища. Интересът идва и от действащия закон, според който собственикът на недвижим имот, независимо от стойността на имота, може да получи разрешение за пребиваване в страната. Най-голям интерес има към имотите край морето в традиционните курорти - Бар, Будва, Котор, Тиват.

Германия заема деветото място в класацията. От 2014 г. насам цените на жилищата са се повишили с над 70%. Търсенето остава високо при ниските лихви. През 2021 година интересът на руснаците към недвижими имоти в страната е спаднал с почти една трета, най-вече заради високите цени.

Кипър допълва топ десет в класацията на руския портал. Продажбите в страната нарастват през 2021 г., а активността при покупките се доближава до рекорда от 2019 г. Властите се опитват да привлекат чужденци на имотния пазар като актуализираха условия за постоянно пребиваване, както и чрез нова програма, която позволява кандидатстване за гражданство след пет години пребиваване в страната.