Ръстът на цените на жилищата във Великобритания продължава да се ускорява и през изминалия месец, като средната продажна цена достига £270 027, по данни на най-големият кредитодател на Острова, цитиран от BBC.

През октомври цените растат с 8,1 процента спрямо година по-рано, при 7,4 процента ръст през септмври. Спрямо предходния месец ръстът е 0,9 процента.

Очаква се през следващите месеци търсенето да се охлади заради очакваното повишение на лихвите. Спрямо историческите нива обаче те ще останат сравнително ниски, като по-голямото предизвикателство е събирането на средства за първоначалната вноска, посочва Русел Гели управляващ директор на Halifax, част от Lloyds Banking Group.

Гледайки към отделните региони, Уелс записва най-силен ръст: 12,9 процента за година до средна цена от £198 880. В Англия най-добре представящия се регион е Северозападният, където цените се покачват с 10,4 процента до £205 881.

Цените в Лондон все още са най-високите: средно £514 907, или над 1,1 млн. лв. В столицата обаче повишението е 0,8 процента.

Не всички райони в града обаче записват еднакъв ръст. Завръщането на супербогатите насред облекчаването на здравните мерки подхранва най-силното повишение на цените в централната част на града от 2015 г. насам. От началото на годината те се повишават със 7 процента, по данни на Knight Frank.