С 20-30 процента са се покачили цените на недвижимите имоти в Пернишко от началото на годината досега, съобщиха брокери. Най-масово търсените жилища са гарсониерите, които в центъра на града се търгуват срещу 40 000 - 50 000 лв.

В най-близкия до София пернишки квартал "Изток", гарсониера може да се купи и за 35 000 лв. Двустайните апартаменти варират между 42 000 лв. - 60 000 лв. в зависимост от местоположението им, по данни на агенциите за недвижими имоти, предава БТА.

Най-малко е търсенето на тристайни апартаменти, но там ножицата в цената е най-голяма. Наскоро в центъра на Перник е бил продаден нов, тухлен тристаен апартамент за 120 000 евро, което е рекорд за сезона, твърдят брокери.

Традиционно има интерес към къщите в селата около Перник на разстояние до 50 км от столицата. Липсва обаче наплив, както през 2007 г., уверяват от агенциите. Хората са по-премерени, търсят качествен имот, а не просто да вложат парите си, констатирали агентите по недвижими имоти.

Купувачите са предимно местни жители, по-малко са клиените, работещи в София, или напускащи столицата, които трайно се заселват в Перник, обясняват от агенциите.