Световният лидер в областта на решенията за работната сила ManpowerGroup България е първата компания у нас, която въведе официално 4-дневна работна седмица за своите служители. Резултатът от това е напълно успешен, като фирмата бележи дори още по-добри резултати от преди. Това заяви в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air Мария Ангелова - мениджър култура и вътрешни комуникации в българския офис на компанията.

"Това е един много успешен проект. Започнахме с тестови период от 4 месеца, след който 89 процента от нашите колеги заявиха категорично, че балансът между личния им и професионалния живот се е подобрил. Затова и кръстихме проучването "Работа и благосъстояние". Всички резултати доведоха до това, че колегите ни искаха да продължат по този начин и затова го въведохме официално", коментира Ангелова.

ManpowerGroup въвежда 4-дневна работна седмица за служителите си в България

ManpowerGroup въвежда 4-дневна работна седмица за служителите си в България

И в още страни от Югоизточна Европа

Компанията работи официално с намалено работно време от два месеца, но заедно с експерименталния период общо времето става около половин година. Противно на очакванията на някои скептици, продуктивността на фирмата се е подобрила.

"Ние успяваме да синтезираме така работата си, че да свършим с нея, но за по-кратко време. Така печелим и петък като почивен ден", подчертава мениджърът.

Тя подчертава, че работните часове в ManpowerGroup не са се увеличили. Просто служителите са по-продуктивни, по-мотивирани и по-експедитивни със задълженията си, когато знаят, че ще почиват цели 3 дни през седмицата. А след това, всеки понеделник започват работа заредени и с по-голямо желание.

"През последните години се наложи една много ясно изразена промяна, че човекът е в центъра. И когато човекът е в центъра, предвид и демографската криза, и липсата на кадри, трябва да поставяме човекът там, където той ще се чувства добре", категорична е Ангелова.

От ManpowerGroup България се надяват техния пример да бъде последван и от други компании у нас, а защо не след време да се превърне и в държавна политика.

"Ние показваме как се случват нещата на практика и се надяваме, че ще получим този елемент на "предай нататък". Ще заразим още компании, които да ни последват, защото ще видят, че това работи", допълва Мария Ангелова.

Белгия въвежда 4-дневна работна седмица без намаление на заплатата

Белгия въвежда 4-дневна работна седмица без намаление на заплатата

Продължителността на работния ден обаче се увеличава