През 2014 година 10-те процента богати домакинства в Германия са притежавали  почти 60% от всички реални активи в страната. Неравенството расте, са изводите от  изследване на Централната банка (Бундесбанк),  пише Sueddeutsche Zeitung.

В рамките на социологическото проучване на Бундесбанк са били анкетирани над 4 хиляди германски домакинства. Резултатите от изследването показват, че 10-те процента по-заможни семейства притежават средно активи за над 460 хил. евро и по този начин владеят 59,8 на сто от всички реални активи в Германия. През 2101 г. този показател е бил 59,2 на сто. Към реалните активи са били отнесени недвижими имоти, автомобили, акции в компании, ценни книжа, банкови депозити,  бижута.

Едновременно с това се отбелязва, че през 2014 г. средната чиста стойност на имуществото на едно немско домакинство е била 214 500 евро, което е с 10% повече от 2010 година. Но в доклада на банката се отбелязва, че имуществото на 75% от германските семейства е под това равнище.

Изследователите посочват, че въпреки общото подобряване на материалното благосъстояние в страната, имущественото неравенство продължава да се задълбочава.