Най-големият пенсионен фонд на САЩ - държавният California Public Employees' Retirement System (Calpers) - през първото тримесечие на 2023 г. съкрати позициите си в акции на технологичните гиганти Apple Inc. и Intel Corp., става ясно от официална информация от компаниите, съобщи Интерфакс.

По-конкретно, за периода януари-март, Calpers е продал 7 милиона броя акции на Apple и 1,1 милиона акции на Intel. В резултат на продажбата, в неговия инвестиционен портфейл са останали съответно 36,4 милиона акции на Apple и 9,8 милиона акции на Intel.

През първото тримесечие акциите на Apple поскъпнаха с 27%, докато индексът S&P 500 нарасна само със 7%. Цената на ценните книжа на Intel пък се увеличи с 24% през този период.

А от април досега, ценните книжа на Apple са поскъпнали с 6,2%, на Intel - с 9,2%, а S&P 500 се е повишил с 2%.

Норвежкият пенсионен фонд понесе рекордни загуби през 2022 година

Най-големият в света пенсионен фонд понесе рекордни загуби през 2022 година

Всички сектори на пазара в страната са с отрицателна доходност, с изключение на енергетиката

Освен това, Calpers е продал всичките си 1,1 милиона ADR (депозитарни разписки) на китайския автомобилен производител Li Auto в края на 2022 г. и е намалил позициите си в NIO с 390 806 хиляди ADR, до 2,2 милиона от тези ценни книжа.

Същевременно, АDR на Li Auto и NIO поскпнаха съответно с 22% и със 7,8% през първото тримесечие на тази година. А от началото на второто тримесечие досега, цената на ценните книжа на Li Auto е скочила със 17%, но АDR на NIO са поевтинели с 23%.

Calpers управлява финансови средства на обща стойност от 456 милиарда долара, а негови клиенти са 2 милиона държавни и общински служители от щата Калифорния, както и членове на техните семейства.

В акциите на кои компании инвестира приоритетно американският фонд CalPERS

В акциите на кои компании инвестира приоритетно най-големият пенсионен фонд в САЩ

Инвестициите в Walmart обаче намаляват