Норвежкият фонд за национално благосъстояние, който е най-големият пенсионен фонд в света, претърпя рекордни загуби през миналата 2022 година. Това стана на фона на случващото се в Украйна, нарастващите лихви и високата инфлация, се казва в съобщение, публикувано от фонда.

Загубата за миналата година възлиза общо на рекордните 164 милиарда долара (1,64 трилиона норвежки крони). Както уточнява шефът на фонда Николай Танген, всички сектори на пазара (на акции) в страната са с отрицателна доходност през 2022 г., с изключение на енергетиката. Според резултатите от миналата година, доходността на фонда е минус 14,1%.Към 31 декември 2022 г., активите на фонда се оценяват общо на 1,24 трилиона долара (12,4 трилиона крони).

На фона (и за сметка) на енергийната криза, Норвегия печели (твърде) много

На фона (и за сметка) на енергийната криза, една европейска страна печели (твърде) много

Страната отказа да продава природен газ на Европа на цена, по-ниска от пазарната

Още през през пролетта на 2022 г., фондът отчете загуба от 653 милиарда норвежки крони (74,2 милиарда долара). Според резултатите за първото тримесечие на миналата година, доходността на инвестициите в акции е минус 5,2%. Това се случи на фона на геополитиката, която повлия отрицателно на цените на акциите и облигациите.

Към 31 март 2022 г., активите на фонда се изчисляват на 11,657 трилиона норвежки крони. От тях, инвестициите в акции са 70,9%, в ценни книжа с фиксиран доход инвестициите са 26,3%, в недвижими имоти - 2,7% и 0,1% - в инфраструктура за възобновяеми енергийни източници.

Норвежкият пенсионн фонд е основан през 1990 г., с цел инвестиране на свърхпечалбите от продажбата на петрол, за да гарантира благосъстоянието на бъдещите поколения на страната. Преди 25 години за първи път постъпват пари по сметка на фонда. Към момента негово притежание са около 1,5% от всички акции в света.