На фона на енергийната криза в Европа, за която се прогнозира че ще премине в рецесия, приходите от износ на Норвегия "излетяха" с 66,5% през септември на годишна база, основно поради много високите цени на енергоносителите. Това се посочва в доклад на статистическата служба на кралството, пише Лента.ру.

Приходите на страната от износ за миналия месец възлизат общо на почти 218 милиарда норвежки крони (около 20,5 милиарда долара). Положителният търговски баланс на европейската страна, която спечели (много) от енергийната криза, през септември се оказа 122,4 милиарда крони (11,5 милиарда долара). Това е почти двойно повече от стойността на показателя за същия период на 2021 година.

"Увеличението на стойността на износа през миналия месец се дължи основно на високите цени на петрола, газа, петролните продукти, електричеството, също така на металите и рибата, чиито цени далеч надвишиха миналогодишното ниво". Тази причина за тенденцията за нарастване на приходите на Норвегия от износ назова Тереза Вестре, представител на статистическото ведомство на страната.

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Без пестене на синьо гориво зимата в ЕС може да бъде тежка

По-конкретно, за първите девет месеца на годината (януари-септември) страната е спечелила само от износ на природен газ близо 889 милиарда крони (83,6 милиарда долара), а от износ на петрол приходите са почти 398 милиарда крони (37,4 милиарда долара).

Така общите приходи от природен газ и петрол за 9-те месеца на годината, се оценяват на общо 1,3 трилиона крони (121 милиарда долара). Тази крупна сума е двойно повече от приходите на Норвегия от нефт и газ за същия период на миналата година.

По-рано полският премиер Матеуш Моравецки критикува Норвегия, като я обвини, че се опитва да печели (твърде много) от износа на газ за Европа, след намаляването на доставките от Русия.

А още през май, също полският премиер, зaяви, чe Hopвeгия би тpябвaлo "нeзaбaвнo дa cпoдeли" c Уĸpaйнa пeчaлбитe, ĸoитo пoлyчaвa oт пpoдaжбaтa нa пeтpoл и пpиpoдeн гaз. Πo дyмитe нa Mopaвeцĸи тогава, нa фoнa нa пoĸaчвaщитe ce цeни нa eнepгoнocитeлитe зapaди cитyaциятa в Уĸpaйнa, cĸaндинaвcĸaтa cтpaнa нaтpyпвa, "пpeĸoмepни, гигaнтcĸи пeчaлби". "Toвa e нeнopмaлнo и нecпpaвeдливo", пoдчepтa пoлcĸият пpeмиep през май. Норвегия обаче отказа да "сподели" приходите си от енергоносители с Украйна.

През август Норвегия отказа да продава природен газ на Европа на цена, по-ниска от пазарната, което поискаха от нея страни вносители от ЕС.

Норвегия отказа да "сподели" приходите  си от петрол с Украйна

Норвегия отказа да "сподели" приходите си от петрол с Украйна

Такъв призив отправи полският премиер