От началото на годината се наблюдава нарастване на интереса у нас към закупуване на физическо злато под формата на кюлчета и монети с инвестиционна цел. Търсенето е с най-голям ръст в началото на годината, когато цената на златото се качи с около 10%, показват данните на компанията за търговия със злато и валута Tavex. 

Към момента пазарът се е "успокоил", но интересът продължава линейно и с постоянство. Има търсене и от компании, но преобладава активността от индивидуални инвеститори.

Хората все повече се насочват към инвестиции в златни кюлчета и монети, тъй като те са бързо ликвидни и могат да се търгуват на тесни маржове спрямо пазара, обясняват от компанията.

Физическото злато е подходящо за дългосрочна инвестиция, тъй като независимо от движението на цената му в дадена валута, то винаги има своя собствена стойност. Повишаването в цената на обикновено стимулира още повече интереса към притежанието му, а  някои хора се възползват и от това да продадат или да закупят инвестиционно злато в замяна на ненужни златни бижута. У нас най-търсените инвестиционни продукти са кюлчета от 100 гр., 50 гр. и 20 гр. 

Борсовата цена на златото към момента е приблизително 1105€ (2159лв.) за една тройунция (31.1 гр.). В началото на годината то се търгуваше на нива, близки до 1030€ за 1 oz, а най-високата си точка за годината достигна в началото на март, когато се търгуваше на нива от 1154€.