Инфлацията става все по-висока и сега е все по-важно от всякога е да следите как харчите парите си. С течение на времето, обаче, дори и най-пестеливите могат да похарчат повече, отколкото е необходимо за определени разходи.

Ето поглед към най-често срещаните капана за пари и съвети как да намалим разходите.

1. Купувате неща от разпродажба

Чувствате се добре, когато закупите артикул на по-ниска от обичайната му цена. Но харченето на пари за нещо, от което не се нуждаете, само защото е на разпродажба, може бързо да ви вкара в преразход.

Следващия път, когато се изкушите да закупите нещо на разпродажба, изчакайте 24 часа, преди да направите покупката. Често първоначалното вълнение изчезва и ще можете да се откажете от покупката.

2. Абонаменти, които не използвате

Проучване на компанията Chase миналата година установи, че повече от 70% от потребителите губят определена сума месечно за абонаменти, от които не се нуждаят или не искат. Хората често се регистрират за безплатни версии или абонамент с намаление в цената за даден период и след това не успяват да се откажат, когато пробният период изтече.

Добре е да следите разходите си всеки месец и да анулирате тези абонаменти, които не използвате.

3. Застраховки

Подобно на много други услуги, цената на застраховката на дома и автомобила обикновено се увеличава с времето, но ако сте с един и същ доставчик на подобни услуги от години насам, може да поискате по-добра цена.

4. Отпадъци от храна

Само в Съединените щати 40% от закупената храна никога не се яде според Съвета за защита на природните ресурси. Въпреки че количеството храна, което вашето семейство изхвърля, може да е по-малко, със сигурност се е случвало да хвърляте развалена храна, плодове или остатъците, донесени вкъщи след вечеря в ресторант.

Преглеждайте хладилника си, преди да се отправите към супермаркета. След това планирайте менюто си и списъка си за пазаруване около продуктите, които вече имате в хладилника. По този начин не само ще бъдете сигурни, че използвате ги преди да се развалят, но и ще бъде по-малко вероятно да закупите нови хранителни стоки, които отиват на вятъра.

5. Лихва по кредитна карта

Дългът с висока лихва и таксите по кредитни карти струват сериозна сума годишно. Кредитните карти могат да бъдат полезен инструмент, но те се превръщат в скъпо бреме, което може да увеличи харчовете ви.

Ако имате дълг, съсредоточете се върху изплащането му възможно най-скоро. Така ще спестите в дългосрочен план.