Всеизвестна тайна е, че за да тръгнете по пътя към богатството, трябва да имате едно нещо предвид - плащайте първо на себе си.

"Нищо няма да ви помогне да натрупате богатство, докато не решите да плащате първо на себе си... Това означава, точно това което разбирате. Когато изкарате долар, първият човек, на когото трябва да платите, сте самия вие", казва Дейвид Бах.

"Част от това което изкарате, трябва да задържите за себе си. Това не трябва да е по-малко от една десета, независимо колко малка е сумата. Процентът може и да е по-голям, ако можете да си го позволите", смята Джордж Кларсън, автор на "Най-богатият човек във Вавилон".

"Средно милионерите инвестират 20% от дохода си всяка година. Тяхното богатство не се измерва с дохода им на година, а с това колко са спестили и инвестирали с времето", според Рамит Сети, автор на "Ще ви науча как да станете богат".

И ако все още не сте убедени, че трябва да правите това, ето още седем причини защо да прибегнете към създаването на този навик:

1. Създава правилни приоритети

Кое е по-важно от това да финансирате и подсигурите своето бъдеще?

Това е движение в правилната посока и ви помага в поставянето на правилни приоритети. Дали ще е за да купите имот, за семейството си, да изучите децата си в колеж или за да стартирате така мечтания си частен бизнес, няма значение...

Важно е да плащате първо на себе си, за да можете да осъществите бъдещите си планове и намерения.

2. Лесно е

Да плащаш първо на себе си може да стане изключително лесен процес. Ако го автоматизирате, няма да се затормозявате с това и ще се научите да разпределяте останалите средства за всичко останало или да "живеете под възможностите си". А това е друга обща черта на много от най-богатите и успешните хора по света.

3. Ще можете да се възползвате от стратегия за "левово усредняване"

Един от пътищата към богатството минава през стратегията на "левово усредняване". Това е модифицирана версия на стратегията за "доларово усредняване", която е изключително популярна на Запад.

Тази стратегия ви дава възможност всеки месец да купувате активи за единица средства, което ще направи така ,че да спре да ви "пука" за моментните цени на активите на финансовите пазари.

4. Това което е накрая, е това което "остава"

Ако оставите да си плащате накрая, то това което ще получавате, може да е това което е останало. Неособено добра стратегия за финансиране на вашето бъдеще.

5. Учи ви на дисциплина

Ако има едно правило, до което можем да сведем най-важното нещо за финансов успех на пазарите или в живота като цяло, то това би била дисциплината. 

6. Създава здравословна среда работа-живот

Някога имали ли сте усещането, че модерният начин на живот е безкрайно повторение на цикъла работа-разходи. Ефективен начин да излезете от този цикъл е, като плащате първо на себе си.

7. Моделира добри финансови навици в децата

Важно е да говорите с децата си за пари. Има и нещо друго много важно за финансовото образование на децата ви - личния пример, който давате. Ето защо, ако децата ви виждат, че плащате първо на себе си, ще им е много по-лесно да изградят подобен модел на поведение, който да им помага, когато пораснат.