Apple работи върху нови предложения, свързани с изкуствения интелект, подобни на ChatGPT на OpenAI и Bard на Google, съобщава Bloomberg. Производителят на iPhone е изградил своя собствена рамка, известна като "Ajax".

Така технологичният гигант иска да създаде големи езикови модели (LLM) и да тества чатбот, който някои инженери наричат "Apple GPT".

До момента Apple се въздържаше от каквито и да било големи ходове, свързани с AI и дори избягваше да споменава тази все по-модерна дума на конференцията си за разработчици през юни. Това поведение беше в рязък контраст с други технологични компании като Alphabet и Microsoft, които направиха смели ходове за внедряване на революционната технология.

Няма безплатен обяд: Microsoft обявиха цената на своите AI ботове

Няма безплатен обяд: Microsoft обявиха цената на своите AI ботове

Ако бизнес потребителите искат услугите на изкуствения интелект, ще трябва да си плащат

Днес обаче Apple  вече фино внедрява усъвършенстван AI в някои от своите продукти като Apple Photos, текстови съобщения на устройството и наскоро пуснатите слушалки за смесена реалност Vision Pro.

По информация на Bloomberg няколко екипа участват в най-новото усилие за изкуствен интелект, което се ръководи от Джон Джанандреа, който е ръководител на отдела за машинно обучение и изкуствен интелект в компанията, както и от Крейг Федериги - висш мениджър на Apple по софтуерно инженерство.

Новият виртуален асистент на Apple обобщава текст и отговаря на въпроси въз основа на данни, с които е бил обучен, и се използва вътрешно за създаване на прототипи на продукти. Служителите казват, че инструментът по същество копира Bard, ChatGPT и Bing AI и работи като уеб приложение.

Българската софтуерна компания "Сирма" създаде платформа с AI за търговия с автомобили в САЩ

Българска компания създаде платформа с AI за търговия с автомобили в САЩ

Може ли изкуственият интелект да направи максимално безпроблемнa покупката на автомобил?