Първо впечатлява със способностите си. После превзема света. Накрая иска месечна такса. По този път са минали десетки технологични нововъведения през последните 20 години. Изкуственият интелект обещаваше да промени всичко... и компаниите зад него направиха същото - все повече AI платформи, набрали потребители чрез свободен достъп до своята технология, разгръщат бизнес моделите си, в които безплатното определено не е на първо място. Най-големият пример е Microsoft.

Софтуерният гигант рано яхна AI вълната и започна да интегрира изкуствен интелект във всичките си продукти. Вече обаче е ясно, че за бизнеса това ще е допълнителен разход. Най-вероятно същото чака и потребителите.

Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена

Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена

Според него общият размер на необходимите инвестиции в изкуствен интелект вероятно ще бъде $1 трилион

Контекст: Чат ботовете като ChatGPT и генераторите на музика и изображения се оказаха много повече от технологични "играчки" - още в края на миналата година стана ясно, че с подходящото задание, потребителите могат да получат съвсем "човешко" на вид съдържание за артистични, маркетингови и всякакви други цели.

Огромният интерес се дължеше на един основен фактор - платформите бяха безплатни и лесни за употреба. За всеки, който има минимални технически познания, беше пределно ясно, че това няма как да бъде устойчиво - AI изисква умопомрачителна изчислителна мощ и специализиран (скъп) хардуер. Не беше въпрос на "дали", а на "кога" ще трябва да се плаща сметката.

Ето как да печелите от изкуствения интелект

Ето как да печелите от изкуствения интелект

ChatGPT и компания са интересни и полезни, но освен това с тяхна помощ някои хора изкарват пари

Детайли: Microsoft, които инвестираха милиарди в компанията OpenAI и използват нейната технология, обявиха колко ще ви струва да използвате бота Copilot за Office пакета. Ако искате изкуственият интелект вместо вас да анализира данни в Excel, да прави презентации в PowerPoint или да резюмира срещите ви в Teams, ще трябва да си приготвите 30 долара на месец.

От компанията обявиха цената и на Bing Chat Enterprise - чат бот с достъп до интернет, който предлага високо ниво на защита на данните. Последното е важно за бизнеса, тъй свободните AI платформи пазят и използват подадената от потребителите информация за оптимизиране на системите си - включително с участието на подизпълнители, които могат да видят чатовете.

Ако не искате поверителната ви служебна информация да "изтече" и фирмата ви не плаща за Microsoft 365, ще трябва да си приготвите още по 5 долара на месец за всеки служител.

Най-добрите възможни залози при изкуствения интелект

Най-добрите възможни залози при изкуствения интелект

"Бумът, подхранван от изкуствения интелект, все още не е балон"

Още нещо: OpenAI първи влязоха на AI пазара и първи показаха бизнес модела си. ChatGPT в безплатната си версия не се е променил особено от старта си. Ако искате да използвате новия му значително по-способен езиков модел или интеграциите му с различни външни системи, ще трябва да си платите абонамент.

You.com, първата AI търсачка, която изпревари и Microsoft Bing, и Google Search, вече значително ограничава безплатната употреба на своите чат бот и генератор на изображения.

MidJourney, може би най-популярната платформа за AI графика, спря изцяло безплатния си достъп с мотива, че е бил обект на злоупотреби.

За момента Google и Adobe не искат пари за своите AI решения, но, обективно погледнато, и чат ботът Bard, и генераторът на изображения Firefly са доста по-слаби от конкурентите си. Когато ги догонят, най-вероятно и те ще получат конкретна цена на месец.

Идват първите в света регулации на изкуствения интелект, които ще засегнат и България

Идват първите в света регулации на изкуствения интелект, които ще засегнат и България

От Европейския парламент в Страсбург пред Money.bg говори евродепутатът Петър Витанов

Какво следва: Първоначално AI ще излиза "солено" предимно на бизнеса, защото фирмите, особено когато са настоящи клиенти на други услуги, са по-склонни да си плащат. Изглежда обаче твърде вероятно да видим ограничаване на свободния достъп до потребителски ориентираните платформи - все пак, многомилиардните инвестиции трябва да бъдат възвърнати.

Това е потенциален проблем, защото уменията за боравене с изкуствения интелект ще стават все по-важни за работещите хора през следващите години. Наличието на своеобразна абонаментна бариера може да лиши мнозина от възможности за развитие.

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Прогнозата е от нов доклад на Goldman Sachs

От друга страна: Едно от хубавите неща на технологиите е, че те се развиват непрестанно и задачите, които вчера са били немислими за потребителския хардуер, днес вече далеч не са. Това неминуемо ще се случи и с AI. Вече има възможност локално да се използват генеративни модели за свободна употреба - текстовете и изображенията, които създават, все още не са на топ ниво, но след половин година може да са достатъчно добри.

Това и ще ги направи възможна алтернатива на платените AI платформи на големите играчи.