Изкуственият интелект ще бъде най-големият балон на всички времена. Това твърди изпълнителния директор на компания за изкуствен интелект, наречена Stability AI.

Говорейки с анализатори на UBS по време на разговор миналата седмица, изпълнителният директор на Stability AI Емад Мостак. "Смятам, че това ще бъде най-големият балон на всички времена". По думите му все още е на много ранен етап изкуственият интелект е все още в ранния етап на развитие, за да бъде приет в индустрии като банкирането например, пише CNBC.

Stability AI е компанията зад Stable Diffusion,която е сред по-популярни генеративни инструменти за изкуствен интелект, освен OpenAI.

Stable Diffusion предлага на потребителите да генерират фотореалистични изображения посредством въвеждане на текст. Приложението има над милион потребители и е събрал над 100 милиона долара от инвеститори.

За първи път от старта на ChatGPT месечният трафик на чатбота спадна

За първи път от старта на ChatGPT месечният трафик на чатбота спадна

Посетителите в световен мащаб са намалели с 9,7% за периода май- юни

Изкуственият интелект съществува не от скоро,  е общата му характеристика е онлайн сърфирането, социалните платформи и др. Освен потребителските приложения, технологията се използва в медицината, транспорта, роботиката, науката, образованието, финансите и редица други индустрии.

Генеративният изкуствен интелект обаче е нова форма, която пленява въображението на много академици и дори ученици със способността си да създава визуално съдържание от нулата в отговор на подкани от потребителите, като използва огромни количества данни.

Такива инструменти са популярния чат бот ChatGPT на американската технологична фирма OpenAI, както и Google Bard и Microsoft Bing Chat, и Dall-E, Stable Diffusion и Midjourney.

Според Мостак общият размер на необходимите инвестиции в изкуствен интелект вероятно ще бъде $1 трилион, "защото е по-важен от 5G като инфраструктура за знания".

Това ще бъде една от най-големите инвестиционни теми през следващите няколко години, заяви още той.

Мъск създава компания конкурент на ChatGPT

Мъск създава компания конкурент на ChatGPT

Най-новото начинание идва в несигурен момент за Мъск