Илон Мъск обяви създаването на нова компания, фокусирана върху изкуствения интелект, месеци наред след като говореше за планове за изграждане на конкурент на ChatGPT.

Компанията ще е наречена xAI и според уебсайта й ще бъде "ръководена" от Мъск и "ще работи в тясно сътрудничество с X (Twitter), Tesla и други компании, за да постигне напредък в целите си", предаде CNN.

Мъск подкрепяше създателя на ChatGPT OpenAI, но по-късно разкритикува компанията за въвеждане на предпазни мерки, които имат за цел да попречат на чатбот да дава пристрастни или сексистки отговори.

Мистериозноят "Проект 42" или защо Tesla разследва Мъск за възможни злоупотреби

Мистериозноят "Проект 42" или защо Tesla разследва Мъск за възможни злоупотреби

Вниманието в компанията беше привлечено след поръчка за стъкло за милиони долари

"Опасността от обучение на AI е смъртоносна" - това написа той в туит през декември, отговаряйки на потребител на Twitter.

През април Мъск разкри плановете за новото си начинание с изкуствен интелект. "Ще стартираме нещо, което наричам TruthGPT", каза той, описвайки го като "изкуствен интелект, търсещ истината".

Макар и странно съобщението на Мъск за новата компания идва месеци след като той предупреди, че изкуственият интелект може да донесе "унищожение на цивилизацията" и се присъедини към други технологични шефове на компании с призив да се остави на пауза надпреварата за технологии с изкуствен интелект, която е "извън контрол".

Най-новото начинание на Мъск идва в несигурен момент за шефа на Тесла.

Twitter е изправена пред несигурно бъдеще, след като Meta стартира конкурентно приложение, наречено Threads. Приложението на Meta записа 100 милиона регистрации за по-малко от седмица. Междувременно имаше множество доклади за намаляване на използването на Twitter.