Стокхолм е един от ултрамодерните мегаполиси в северната част на Европа. Заедно с Лондон, Париж и Берлин шведската столица е един от центровете, които привличат разнообразни стартиращи компании в сферата на технологиите.

Шефът на подобен стартъп STING – Пер Хедбер посочва, че средата в Стоклохм е най-подходяща за развиването на бизнес в тази ниша и градът има достатъчно потенциал да се превърне в най-важният технологичен хъб на Стария континент.

“През миналата година Стокхолм беше класиран като вторият най-бързо развиващ се пазар за инвестиране на рисков капитал в технологиите. Освен това той е дом на най-многомилиардните стартиращи компании в Европа. Няма съмнение, че градът е стартъп столицата на Стария континент”, коментира Хедбер.

Успехът на Стокхолм обаче не е случаен и той има своята история, пише сайтът Mashable. Два от сегашните лидери сред интернет фирмите – Skype и Spotify, бяха основани именно там.

България е една от страните в ЕС с най-малко заети в IT сектора

България е една от страните в ЕС с най-малко заети в IT сектора

Само в Гърция работят по-малко специалисти

Друг пример е Klarna Group, която се появи през 2005 г. отново в шведската столица. Тя е сред най-бързо развиващите се компании в Европа, като предлага решения за по-сигурни разплащания за електронни магазини.

Според данни на Reuters само за 2014 г. Klarna е генерирала впечатляващи приходи в размер на над 319 милиона долара, като нейните продукти са помогнали на търговци на Стария континент и в Африка да продадат стоки за над 9 милиарда долара.

“Културата на развиване на стартиращи компании в Стокхолм се обяснява до голяма степен със социалната система на страната. Ние имаме отлични безплатни училища, които привличат деца с различни заложби в града. Освен това държавата подкрепя компаниите и така те спокойно могат да поемат по-големи рискове”, казва съоснователят на Klarna Себастиан Симятковски.