Обикновено първото нещо, което правим, когато се сдобием с нов смартфон е да изтеглим всички приложения, които използваме ежедневно: приложения за социални мрежи, транспорт, запознанства, онлайн търговия, за видеоконференции и фитнес. За повечето от хората използването на подобни приложения е ежедневие и вероятно малко от тях се замислят как влияят те на мобилните устройства.

Скорошни изследвания установиха, че много от тях бавно убиват смартфоните. Това се установява в скорошно проучване на компанията pCloud, която предлага облачни услуги за съхранение.

Изследването на компанията включва 100 от най-популярните приложения, които се използват в глобален мащаб. Те са разглеждани въз основа на три критерия: функциите, които всяко приложение използва (като местоположение или камера), консумацията на батерията и дали е наличен тъмен режим. Изследването посочва, че някои от приложенията не само изтощават батерията на нашия телефон, но и заемат прекалено много памет и го правят по-бавен.

Кой е най-популярният смартфон в света през 2020-а?

Кой е най-популярният смартфон в света през 2020-а?

Моделът iPhone 11 е първи на петте най-големи пазара в света

Ето и кои са приложенията, класифицирани като "убийци на смартфона"

Проучването сочи, че приложенията Fitbit и Verizon са най-големите "убийци" на смартфони. И двете позволяват 14 от 16-те налични функции да работят във фонов режим, включително четирите, които изтощават най-много батерията: камера, проследяване на местоположение, микрофон и WiFi връзка. Това им "спечели" най-високия резултат в проучването от 92,31%, което ги прави първи в негативната класация.

В топ 20 на най-изтощаващи батерията на смартфона приложения цели шест са свързани със социалните мрежи. Facebook, Instagram, Snapchat, Youtube, WhatsApp и LinkedIn позволяват 11 функции да работят във фонов режим. Сред тях са WiFi, местоположение и микрофон. От тях само IG позволява тъмен режим, за да спести до 30% батерия. Twitter също позволява тази опция.

По-популярните приложения за запознанства Tinder, Bumble и Grinder също попадат в топ 20 на най-"вредните" за телефона приложения. Те позволяват работа на средно 11 функции във фонов режим и никое от тях няма тъмен режим.

По отношение на количеството памет, която им е необходима, приложенията за пътуване и транспорт доминират в списъка. Едни от приложенията, изискващи най-много памет са Lyft с 325,1 мегабайта и след това Uber, който заема 299,6 мегабайта.

Сред приложенията за видеоконферентна връзка Microsoft Teams е това, което, която "консумира" най-много памет, заемайки 232,2 мегабайта пространство. За сравнение Zoom изисква само 82,1 мегабайта и Skype 111,2 мегабайта.

Ето и топ 20 на най-големите "убийци на смартфони" според класацията на компанията 

 1. Fitbit
 2. Verizon
 3. Uber
 4. Skype
 5. Facebook
 6. AirB & B
 7. BIGO LIVE
 8. Instagram
 9. Tinder
 10. Bumble
 11. Snapchat
 12. WhatsApp
 13. Zoom
 14. YouTube
 15. Booking
 16. Amazon
 17. Telegram
 18. Grinder
 19. Likke
 20. LinkedIn

В топ 50 са и Twitter (25), Shazam (30), Shein (31), Spotify (32), Pinterest (37), Amazon Prime (38), Netflix (40), TikTok (41), Duolingo (44) and Uber Eats (50).