Най-голямата офшорна вятърна електроцентрала вече може да се види от източния бряг на Великобритания, а до завършването ѝ остава още малко време.

Разположеното на 120 километра от Йоркширския бряг Hornsea One ще произвежда достатъчно енергия, за да захранва 1 милион английски семейства след като заработи през 2020 година.

Проектът покрива площ по-голяма от Малта със своите 174 7-мегаватови вятърни турбини, които са високи по 100 метра всяка. Дори едно завъртане на една от тези турбини може да осигури ток за цял ден за едно семейство, твърдят от датската енергийна компания Orsted, която работи по него.

Hornsea One ще помогне на Великобритания да постигне целта си за генериране на една трета от потребяваното на Острова електричество от вятърни централи. От властите в страната искат да постигнат това до 2030 година, пише CNN Business.

Компанията Orsted има други 25 завършени проекта за офшорни вятърни централи в Европа, САЩ и Азия. Обединеното кралство е най-големият пазар в този сегмент, като компанията ще инвестира там 12 милиарда паунда или 15 милиарда долара до 2020 година.

Веднъж щом бъде завършена Hornsea One ще има капацитет от 1,2 гигавата електричество. Това означава, че тя ще произвежда два пъти повече ток от настоящата най-голяма офшорна вятърна централа. Това е Walney Extension, която също е изградена от датската компания. Тя ще намира в Ирландско море.

През следващите години ще бъдат завършени още 2 фази от проекта. С изграждането на Hornsea Two капацитетът ще бъде достатъчен за захранването на 1,6 милиона семейства, а със завършването на HornseaThree ще могат да се захранват над 2 милиона семейства.