Технологичният гигант Samsung обмисля пускането на цифрова валута в сътрудничество с Bank of Korea. Южнокорейската компания за потребителска електроника съобщи, че е подписала меморандум с централната банка на страната за провеждане на технически изследвания на цифровата валута, съобщи CNBC.

Samsung обяви, че цифровата валута на централната банка (CBDC) ще работи "офлайн" и може да се изпраща между собствениците на смартфони и часовници Galaxy, благодарение на защитен чип в устройствата.

Плащанията могат да се извършват между устройства чрез използването на безжичната NFC технология, която е вградена в смартфоните, за да позволи безконтактни плащания, казват още от Samsung.

От Samsung подчертават, че миналата година са разработили решение, прилагащо NFC технология към CBDC. Това позволява на потребителите да извършват плащане дори когато нямат интернет връзка, добавя компанията.

Samsung забрани на служителите си използването на ChatGPT на корпоративните устройства

Най-големият производител на смартфони в света забрани на служителите си използването на ChatGPT на корпоративните устройства

Това е свързано с възможно "изтичане" на вътрешна информация

В прессъобщението си Samsung добавя, че заедно с Bank of Korea, ще се стремят да "продължат да проучват как да минимизират рисковете за сигурността, свързани с офлайн плащанията, за да поддържат надеждни транзакции при извънредни ситуации дори без мрежови връзки".

"Много сме доволни, че сме първата централна банка, която разработва офлайн CBDC технология в партньорство със Samsung Electronics", съобщават от Bank of Korea в прессъобщение.

Те добавят, че се надяват Република Корея да продължи да се развива в областта на офлайн CBDC технологията, сектор, който се проучва активно от глобалните централни банки.

Няколко страни напредват в своите изследвания и експерименти с така наречените CBDC с надеждата, че може да стане по-лесно за потребителите да изпращат пари незабавно. Китай вече е създал цифрова версия на китайския юан и изпробва своя CBDC в много градове, докато САЩ също проучват внимателно дали да пуснат цифрова версия на долара и как ще работи това.

Практическите ползи от CBDC обаче се поставят под въпрос от някои анализатори, като се има предвид колко лесно е да се правят трансфери с наличните към момента методи.

Samsung е принудена да намали производството на чипове

Една от най-големите технологични компании е принудена да намали производството на чипове

Спад в търсенето и на цените